Confidenţialitate

Montarea corectă a parchetului: 5 reguli de bază (P)

Parchetul este unul dintre cele mai populare și îndrăgite tipuri de pardoseală pentru locuință și birouri deopotrivă, acesta fiind potrivit pentru living, dormitor, camera de oaspeți, birou și, adesea, chiar și pentru bucătărie. În funcție de încăperea în care urmează să montezi parchetul și de modul în care poate fi acesta instalat există parchet din lemn masiv, stratificat: dublu și triplu și cel laminat.

Pentru montarea corespunzătoare a parchetului vei avea nevoie de mai multe materiale, unelte și instrumente de măsurat, disponibile la magazinele de specialitate. Aici găsești adezivi, materiale pentru crearea stratului suport, benzi de prindere, folie barieră de vapori, rulete, rosturi de dilatare, fierăstraie, cât și alte elemente esențiale, accesorii și consumabile pentru ca proiectul tău să fie dus la bun sfârșit.

Etapele montării parchetului 

Modul de montare al parchetului

Fiecare tip de parchet are anumite instrucțiuni pe ambalaj ce trebuie luate în considerare. Există mai multe modele, precum cele flotante, cele cu dublu click sau cele cu montaj clasic, lipit de sapă. Ține cont de recomandările producătorilor.

Suprafața de montare

Suprafața de montare influențează considerabil tipul parchetului și modul în care este acesta instalat. Stratul suport trebuie să fie drept, stabil și uscat. În cazul în care există denivelări, ele trebuie înlăturate sau reparate, diferența de înălțime nedepășind 2mm.

Depozitarea parchetului

Parchetul nu se montează imediat cum l-ai achiziționat. Se recomandă ca acesta să stea cel puțin 72 de ore în camera în care urmează a fi instalat pentru a se obișnui cu mediul și cu toți factorii prezenți în acea încăpere. Plăcile de parchet trebuie așezate unele lângă celelalte sau suprapuse, însă direct pe suprafața pardoselii, pe orizontală.

Rosturile de dilatație

Următoarea etapă de luat în considerare pentru montarea parchetului este rostul de dilatație dintre plăci și pereții încăperii. Este necesar să păstrezi o distanță de cel puțin 1 cm între acestea deoarece pot apărea variații sezoniere, în care parchetul se dilată sau contractă. Pentru un design primitor al încăperii se recomandă ca după ce montezi parchetul să acoperi spațiul liber cu plinte, profile și praguri de trecere.

Montajul propriu-zis al plăcilor

Plăcile se montează de la perete, în paralel cu direcția sursei de lumină – oferă adâncime încăperii. Există două tipuri de lucrări, cele flotante – în care plăcile sunt prinse mecanic prin intermediul de îmbinare dublu click și cele convenționale sau lipite de sapă care se realizează cu ajutorul unor adezivi speciali.

După ce ai pus primul rând de parchet, continuă să adaugi și îmbini asemănător plăcile pentru restul camerei. S-ar putea ca ultimul rând de bucăți de parchet să fie mai mic decât restul, așadar va trebui să le tai pe acestea la dimensiunea potrivită.

Sfaturi pentru montarea parchetului în zone și condiții deosebite

  • Pentru montajul plăcilor de parchet în jurul țevilor este necesar să decupezi placa la diametrul potrivit barei sau țevii respective. Ulterior poți folosi anumite elemente de mascare pentru un aspect plăcut.
  • Asemeni zonei dintre parchet și pereți, vei avea nevoie de un spațiu de dilatație și la praguri.
  • Ușile se montează după ce parchetul a fost deja instalat, astfel încât să poți investi în dimensiunea potrivită a acestora.
  • Dacă te bucuri de sistem de încălzire în pardoseală, atunci ia în considerare tipul de parchet utilizat. Unul dintre cele mai populare este parchetul laminat.

Parchetul va oferi locuințe tale un aspect contemporan și vintage deopotrivă, fiind perfect indiferent de design-ul ales: rustic, industrial, scandinav, boho, oferind totodată și numeroase avantaje casei sau biroului, precum: rezistent în timp, ușor de întreținut, aspect plăcut și primitor, potrivit pentru trafic intens etc, așadar alege parchetul care ți se potrivește, ține cont de informațiile primite și bucură-te de o pardoseală performantă și atrăgătoare!

Foto: unsplash.com