Confidenţialitate

Decizie ICCJ publicată: Profesorii sunt funcționari publici și pot ajunge după gratii dacă iau mită

Este oficial: profesorii din școlile de stat sunt funcționari publici și pot ajunge la închisoare dacă iau mită.

Așa prevede o decizie definitivă a Înaltei Curți – publicată marți în Monitorul Oficial.

Astfel, dascălii de la școli și licee pot fi cercetați și pedepsiți penal pentru luare de mită: pedeapsa e cuprinsă între 3 și 10 ani.

Profesorii din școlile de stat sunt considerați, în sensul legii penale, funcționari publici, astfel că aceștia pot fi cercetați și pedepsiți penal pentru infracțiunea de luare de mită, a stabilit Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) printr-o decizie apărută astăzi în Monitorul Oficial. Actualmente, pedeapsa pentru luare de mită este închisoarea de la trei la zece ani.

În sensul legii penale, profesorii care predau în școlile de stat sunt considerați funcționari publici. Prin urmare, dacă iau mită, aceștia pot fi cercetați penal și pot primi pedeapsa cu închisoarea. Așa a stabilit, prin intermediul Deciziei nr. 8/2017, Completul ICCJ pentru pentru dezlegarea unor chestiuni de drept. Documentul a apărut marți în Monitorul Oficial, astfel că deja produce efecte la nivel național.

„[Curtea] stabilește că profesorul din învățământul preuniversitar de stat are calitatea de funcționar public în accepțiunea dispozițiilor art. 175 alin. (1) lit. b) teza a II-a din Codul penal”, scrie în documentul publicat în Monitor. Mai exact, prevederea indicată face referire la faptul că „funcționar public, în sensul legii penale, este persoana care, cu titlu permanent sau temporar, cu sau fără o remunerație (…) exercită (…) o funcție publică de orice natură”, așa cum scrie în Codul Penal.

Funcționarii publici care pretind ori primesc bani sau alte foloase necuvenite ori acceptă promisiunea unor astfel de foloase, în legătură cu îndeplinirea, neîndeplinirea, urgentarea ori întârzierea îndeplinirii unui act ce ține de îndatoririle lor de serviciu sau în legătură cu îndeplinirea unui act contrar acestor îndatoriri, se pedepsește, potrivit Codului penal.

Decizia luată de ICCJ vizează un dosar în care o profesoară de liceu a cerut mită 500 de lei (câte 25 de lei de la fiecare elev al clasei) pentru a promova copiii la geografie.

Conform Legii educației, învățământul preuniversitar cuprinde educația timpurie, învățământul primar (clasa pregătitoare și clasele I-IV), învățământul secundar inferior și superior (clasele V-VIII, clasele IX-XII/XIII, respectiv învățământul profesional) și învățământul terțiar nonuniversitar (învățământul postliceal).

Dacă în cursul unei judecăți un complet de judecată învestit cu soluționarea unei cauze în ultimă instanță constată că de o chestiune de drept depinde soluționarea cauzei respective, acesta poate cere ICCJ să dea o rezolvare de principiu a chestiunii de drept vizate.

O decizie asemănătoare a fost dată de ICCJ, în urmă cu câțiva ani, în privința medicilor care lucrează în spitalele de stat.