Confidenţialitate

Moneda de aur descoperită în Transilvania care ar putea schimba istoria Daciei. Chipul de pe ea ar fi existat în realitate | AUDIO

O monedă de aur descoperită în Transilvania ar putea schimba istoria Daciei. Pe monedă se află chipul unui comandant roman din secolul al III-lea, nerecunoscut de textele istorice şi considerat – până de curând – un personaj fictiv. Numai că, recent, s-a demonstrat că împăratul ar fi existat cu adevărat.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Moneda poartă numele Sponsianos şi pe ea figurează portretul acestuia. Ea a fost descoperită în urmă cu mai bine de 300 de ani în Transilvania. Considerată în tot acest timp un fals, moneda a stat închisă într-un dulap dintr-un muzeu din Scoţia. Specialiști din Franța, dar și de la Muzeul Brukenthal din Sibiu, unde se află o asemenea monedă, au fost de acord cu această teorie.

Acum, lucrurile s-au schimbat. Alexandru Chituță, director interimar la Muzeul Brukenthal.

„Echipa profesorului Pearson spune că aceste monede sunt autentice. A existat un conducător după retragerea aureliană în Dacia cu numele de Sponsian care și-a bătut o monedă în aur. Recuperarea unei figuri istorice care s-ar putea să fi existat pe aceste meleaguri în Transilvania în secolul al III-lea”, a explicat Alexandru Chituță.

Moneda de la muzeul din Sibiu face parte din moştenirea lăsată de baronul Samuel von Brukenthal, fost guvernator habsburg al Transilvaniei.

„Noi știm că aceastî monedă s-ar putea să fi fost cumpărată de Samuel von Brukenthal de la Viena”, a adăugat Alexandru Chituță.

În Toată Europa mai sunt 3 astfel de monede cu chipul acestui commandant militar.

Sursa foto: BBC

Citește și: Leul românesc, scurtă istorie | VIDEO