Moldovenii își aleg viitorul: Rusia sau Europa ?

Peste trei milioane de alegători sunt așteptați la urne azi în Republica Moldova, pentru al doilea tur al scrutinului prezidenţial.

Moldovenii au de ales între candidatul prorus Igor Dodon și Maia Sandu, politician proeuropean.

Secţiile de votare din țară s-au deschis la ora 7.00 și se vor închide la ora 21.00.

Moldovenii stabiliţi peste hotarele ţării vor avea la dispoziție 100 de secţii de votare, la fel ca în primul tur al scrutinului.

Secții de vot în România

Cei care sunt aflați la studii sau sunt stabiliți în România pot vota la una dintre cele 11 secții deschise în zece orașe. Astfel, două secții de vot sunt în București — una la sediul Ambasadei Republicii Moldova în România, iar cealaltă la Secția Consulară. O altă secție de votare va fi deschisă la Iași, la Consulatul General. De asemenea, se va putea vota și la Galați, Timișoara, Brașov, Cluj-Napoca, Constanța, Bacău, Suceava și Craiova.

În primul tur de scrutin al alegerilor, desfăşurat la 30 octombrie, Igor Dodon a obținut 47,98% din sufragii (680.550 de voturi), sub pragul de 50% necesar pentru a fi declarat învingător în primul tur.

Maia Sandu, candidata Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), s-a plasat pe poziţia a doua, cu 38,71% din sufragii (549.152 de voturi).

Prezenţa la urne în primul tur a fost de 50,95% din totalul persoanelor cu drept de vot.

Conform sondajelor de opinie, favorit este tot Igor Dodon, liderul Partidului Socialiştilor (PSDM, stânga).

Astfel, potrivit unui sondaj realizat Asociația Sociologilor și Demografilor din R. Moldova, Dodon ar câștiga și în turul al doilea, cu 55,6%, în timp ce Maia Sandu ar obţine 44.4%, informează Radio Chișinău.

Sondajul s-a desfășurat în perioada 1-5 noiembrie, pe un eșantion de 1.075 de persoane, cu o marjă de eroare de 3%.

Autorii sondajului precizează însă că nu au fost intervievați și reprezentanți ai diasporei, care ar putea să modifice rezultatele finale ale votului. În primul tur, Maia Sandu a obținut peste 75% din voturi la secțiile de peste hotare.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS