Confidenţialitate

Moldovenii își aleg azi președintele prin vot direct

S-au deschis secţiile de vot pentru alegerile prezidenţiale din Republica Moldova, primele din ultimii peste 15 ani.

Din 1994 până în 2000, președintele Republicii Moldova a fost ales prin vot direct de cetățeni, iar începând cu 2000 Constituția a fost modificată, astfel că această atribuție a revenit legislativului.

Aproximativ trei milioane de moldoveni sunt aşteptaţi în peste 2000 de secții de vot, care vor fi deschise până la ora 21:00.  În România se poate vota în 11 secții.

Moldovenii au de ales dintr-un număr de 8 candidați, după ce MARIAN LUPU și MIHAI GHIMPU s-au retras din cursa prezidențială.

Potrivit sondajelor, Igor Dodon și Maia Sandu au cele mai mari șanse să ajungă în turul al doilea al scrutinului.

O victorie a lui Igor Dodon, liderul Partidului Socialiștilor, ar fi o veste bună pentru Rusia pentru că acesta vrea să pună capăt apropierii Moldovei de Uniunea Europeană şi să o reorienteze economic și politic către Moscova. În plus, spune că va contracara așa-numitele ”acţiuni unioniste, anti-statale şi anti-naţionale”.

În schimb, Maia Sandu – candidatul unic al Partidului Acțiune și Solidaritate, Partidului Platforma Demnitate și Adevăr și Partidului Liberal Democrat, promite că va face tot ce îi stă în putere pentru a apropia țara de Uniunea Europeană.

Alegerile vin într-un context economic delicat pentru fosta republică sovietică. Țara a fost zguduită de furtul unui miliard de dolari din bănci. Scandalul, al cărui impact este încă resimţit, a subliniat amploarea corupţiei în cea mai săracă ţară europeană, unde venitul mediu lunar al unei familii este sub 300 de dolari.