Confidenţialitate

Moise Guran: Generația Y s-a trezit în Uniunea Europeană. Nu are obsesia naționalismului patriotic și nu înțelege o lume cu frontiere și discriminări

“Generația X este cea care a spus “adio” comunismului, nu neapărat pentru că ar fi avut un rol determinant în decembrie 1989, cât mai ales în anii care au urmat.

A fost prima generație de angajați la patron, așadar fără obsesia unei slujbe la stat, generația care a închis fabricile comuniste, nu neapărat pentru că asta ar fi vrut, cât mai ales prin dispreț pentru sistemul pe care l-au reprezentat ele și prin nepăsare pentru generațiile anterioare care depindeau de ele. Am fost prima generație care a rupt granițele plecând masiv din țară în zorii anilor 2000.

Principalele obsesii ale acestei generații sunt comunismul cu tot ce a reprezentat el, inclusiv controlul individual, amenințarea rusească, spaima de o eventuală destrămare a UE și de locul României în Uniune, inflația și manelele.

De regulă, două generații consecutive nu intră imediat în conflict, pentru că tranziția culturală între ele nu este foarte abruptă. Sau, mai bine zis, nu era.

Generația de după noi, Generația Y, numită și cea a milenialilor, nu este cea născută după anul 2000, așa cum cred mulți, Generația Y s-a născut de la începutul anilor ’80 și până la jumătate anilor ’90 și are azi vârste cuprinse între 22 și 38 de ani.

Ei sunt, spre exemplu, mult mai toleranți la manele, dar au fost marcați de dezordinea și de sărăcia anilor ’90, au obsesia salariului minim, a studiilor superioare și a diplomei, chiar dacă au trăit bacul ca pe o formalitate.

Ajunsă la maturitate puțin înainte sau puțin după criza economică din 2008-2012, Generația Y s-a trezit în Uniunea Europeană, nu are obsesia naționalismului patriotic, nu înțelege o lume cu frontiere și discriminări, e mult mai lipsită de homofobie și, într-o oarecare măsură, și de rasismul generațiilor anterioare, pune mare preț pe protecția mediului și nu are nici cea mai mică idee despre cum e să ai milioane de lei fără valoare în buzunar. Deși nu se sperie de credite, nu are nici obsesia unei obligatorii proprietăți înainte de căsătorie, care oricum, vine cu cel puțin un deceniu mai târziu decât în cazul Generației X. 

Deși au emigrat în procent la fel de mare sau chiar mai mare decât cei din generația anterioară, milenialii n-au mai făcut din asta o tragedie, mobilitatea fiind, de fapt, caracteristica lor definitorie și firească. Pentru cei care au rămas, corporatismul a devenit ținta principală în viață, dar tot dintre ei, mai ales dintre cei care au avut experiența unui job la corporație, s-au desprins și antreprenori valoroși sau care își vor dovedi, poate, priceperea în deceniile următoare”,  a spus Moise Guran în emisiunea Rock&Talk de la Europa FM.