Confidenţialitate

Modificarea legii accesului la informații intră în dezbatere și vot final în Camera Deputaților | AUDIO

Modificările aduse legii 544/2001, care vizează facilitarea accesului la informațiile de interes public intră la dezbatere și vot final în Camera Deputaților. Actul normativ instituie o serie de obligații pentru instituțiile statului și sancțiuni pentru refuzul comunicării de informații.

Una dintre cele mai importante modificări aduse legii 544 din 2001 prevede că orice entitate care utilizează, administrează sau beneficiază de finanțare din bani publici este obligată să furnizeze informații de interes public.

De asemenea, instituțiile trebuie să ofere informațiile în format electronic, deschis și prelucrabil automat. O altă noutate este obligația tuturor instituțiilor publice de înființa un registru pe pagina proprie de internet, care să fie accesibil oricui și care să conțină toate solicitările de informații de interes public și răspunsurile oferite. Nu în ultimul rând, au fost introduse și sancțiuni în lege: șefii instituțiilor care nu oferă informații de interes public, vor fi sancționați cu amenzi cuprinse între 500 și 7.500 de lei.

Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se fac de către persoanele împuternicite prin ordin al președintelui Agenției Naționale a Funcționarilor Publici.

Inițiativa, semnată la comun de mai mulți deputați USR și PSD, a fost adoptată deja de Senat, iar Camera Deputaților este forul decizional.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Cristian Citre