Confidenţialitate

Mobilizare în zonele afectate de inundaţii

Efectivele Ministerului Afacerilor Interne au rămas mobilizate în teren, iar Centrul Operaţional a fost completat cu grupa operativă a IGSU după ce hidrologii au emis marţi seară o nouă avertizare cod roşu, pentru depăşirea cotelor de pericol pe râul Buzău – aval Vama Buzăului – amonte acumularea Siriu/judeţele Braşov, Buzău şi Covasna.

Atenţionarea hidrologică este valabilă până miercuri, la ora 6.00, incluzând scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie cu efecte de inundaţii şi creşteri rapide de debite.

MAI precizează că până în prezent s-a intervenit în 41 localităţi din 14 judeţe (Argeş, Braşov, Călăraşi, Covasna, Dolj, Dâmboviţa, Giurgiu, Harghita, Ilfov, Prahova, Olt, Teleorman, Vaslui şi Vâlcea) şi în municipiul Bucureşti, subliniind că nu există ”la acest moment nevoi de evacuare a populaţiei din zonele afectate”.

De asemenea, un singur segment de drum naţional, în lungime de 4 km, este închis – DN11B, în zona localităţii Caşinu Nou, judeţul Harghita, unde aluviunile provenite de pe versanţi au atins pe carosabil o cotă de 40 de cm. Ruta alternativă este DJ 121 G, prin localitatea Plăieşii de Jos.

Pe magistrala 300 Ploieşti – Braşov, se circulă pe un singur sens între Predeal – Timişu de Sus din cauza unor copaci căzuţi pe linia de cale ferată.

În judeţul Dolj, pe DJ pe DJ 641 şi DC 61 circulaţia este blocată din cauza apei de pe carosabil, traficul rutier fiind deviat pe rute ocolitoare.

În Giurgiu, în localitatea Gostinari a fost afectat un pod, traficul rutier fiind deviat pe DJ 412.

În Harghita pompierii intervin pentru evacuarea apei din curţile oamenilor. Peste 100 de gospodării din şapte localităţi au fost inundate. Pe DN 11B între Caşinu Nou şi Valea Seacă, circulaţia este blocată din cauza apei de pe carosabil, traficul rutier fiind deviat pe DJ 121G.

Şi în judeţul Olt, în localitatea Sâmbureşti, ca urmare a creşterii nivelului pârâului Sâmburu, circulaţia pe DJ678 este oprită. În localitatea Radomireşti se intervine pentru evacuarea apei din 25 curţi.

În judeţul Prahova, DN1A este blocat la intrarea în localitatea Bărcăneşti, traficul rutier fiind deviat pe rută ocolitoare.

În mai multe localităţi din Teleorman, au fost afectate aproape 500 de fântâni, case, anexe gospodăreşti, poduri şi podeţe, precum şi peste 300 de hectare de teren arabil şi păşuni.

În judeţul Vaslui, pe DJ244 E în localitatea Gugeşti circulaţia rutieră este oprită din cauza noroiului şi a apei acumulate pe carosabil, circulaţia fiind deviată 2 km pe un drum comunal asfaltat.