MJ organizează o a doua dezbatere pe tema abuzului în serviciu

Ministerul Justiției organizează, luni, o a doua dezbatere publică pe tema modificării și completării dispozițiilor din Codul Penal referitoare la abuzul în serviciu în acord cu deciziile Curții Constituționale.

La ședința programată să înceapă la ora 10.00, ministrul Tudorel Toader așteaptă reprezentanți ai instituțiilor din cadrul sistemului judiciar, asociațiilor profesionale ale magistraților, mediului academic și profesiilor juridice liberale.

Prima dezbatere, organizată la 28 iunie, i-a avut ca invitați pe reprezentanții societății civile și ai mediului de afaceri.

Curtea Constituțională a decis recent că Parlamentul sau Guvernul trebuie să impun un prag valoric al pagubei de la care abuzul în serviciu se pedepsește penal. Cu alte cuvinte,  să fie făcută distincția între o faptă gravă și alta mai puțin gravă. În controversata ordonanță 13, adoptată pe ascuns de cabinetul Grindeanu și care a generat masive proteste de stradă, introduce un prag în cazul abuzului în serviciu, de 200.000 de lei. Dacă prejudiciul într-un dosar este mai mic, ancheta va fi clasată.

Tot Curtea Constituțională a decis că articolul din Legea anticorupţie privind pedepsirea tentativei de abuz în serviciu este neconstituţional. Judecătorii constituţionali au explicat că abuzul în serviciu se constată doar prin încălcarea legii, la care se adaugă şi obţinerea unui folos necuvenit, astfel că prin modul de legiferare este exclusă tentativa la această infracţiune. Decizia a fost luată în unanimitate.

 

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS