Mitică Popescu, aniversare între prieteni într-un restaurant din centrul vechi al Bucureștiului / Maestrul a împlinit 78 de ani

Actorul Mitică Popescu a fost sărbătorit, ieri, într-un restaurant din centrul vechi al Bucureștiului. Maestrul a împlinit 78 de ani. I-au fost alături mai mulți prieteni, care au depănat amintiri de pe scenă dar și din afara ei. Dincolo de zecile de spectacole și filme în care a jucat, viața lui Mitică Popescu a fost marcată și de experiența trăită în penitenciarul comunist de la Periprava, unde a fost închis timp de 3 ani. Impresionantă este și povestea de dragoste dintre Mitică Popescu și regretata Leopoldina Bălănuță. Amănunte, în rubrica ‘Sus cortina!’, la ora 17.15, la Europa FM.

S-a născut în București, în 1936. Deși mama sa ar fi vrut să-l vadă îmbrăcând haina preoțească, s-a înscris la facultatea de teatru şi s-a făcut actor. Chiar și după primele roluri, tatăl continua să îl întrebe când își va căuta o meserie adevărată – AUDIO.

Actorul Mitică Popescu împlinea 22 de ani în pușcăriile comuniste. Securitatea l-a arestat în noiembrie 1958, pe când era student în anul II la Teatru. Motivul: nu și-a turnat doi colegi care au cerut Ambasadei americane pentru a fugi din România. Pentru ‘tăinuire’, a fost închis timp de trei ani la Jilava, Periprava şi Salcia. Cu umorul caracteristic, Mitică Popescu nu uită să amintească și de părțile bune din închisoare, unde a învățat să tundă foarte bine. Printre clienții fideli ai foarfecei sale se număra Ștefan Iordache, bunul său prieten.

În 1973, Mitică Popescu – pe atunci actor la Teatrul din Piatra Neamț – se muta la Teatrul Mic din București. Avea 37 de ani. A fost distribuit în două spectacole, alături de Leopoldina Bălănuță. A urmat o perioadă frumoasă, încărcată de turnee prin țară. Relația de amiciție dintre cei doi s-a transformat, treptat, în iubire. ‘Ne făcea plăcere sa ne întâlnim doar noi doi, fără prieteni, și stăteam ore întregi într-un restaurant până la ora închiderii’, mărturisea actorul – AUDIO.

‘Și acum îmi mai aduc aminte că m-a rugat să-i fac rost de o casetă cu Demis Roussos. I-am îndeplinit dorința și m-am bucurat de bucuria ei’ – povestea Mitică Popescu pentru Jurnalul.ro.

La trei luni după cutremurul din martie 1977, cei doi se căsătoresc. Chiar în ziua cununiei, la 2 iunie, Mitică Popescu a fost nevoit să participe la ‘Cântarea României’. Poldi Bălănuță (cum îi spunea Mitică Popescu) l-a așteptat două ore la oficiul stării civile din Piața Amzei. Într-un final, actorul a ajuns … Cât despre ceremonia religioasă, au decis să nu se cunune în biserică. Li s-a părut că erauprea înaintați în vârstă. Așa că tatăl Leopoldineai i-a cununat în locuința în care actrița a crescut – AUDIO.

La 14 octombrie 1998, cu puțin înainte de a trece în neființă, Leopoldina îi spunea soțului: ‘Te iubesc atat de mult, incat as vrea sa mori inaintea mea’.

După zeci de piese de teatru, teatru TV, filme și seriale în care a jucat, Mitică Popescu a fost decorat în decembrie 2002 cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler.

______________________________________________________

Mitică Popescu

Actor la Teatrul Mic din Bucureşti.

Gazda emisiunii ‘D’ale lui Mitică’, una din cele mai longevive emisiuni ale TVR

______________________________________________________

Filme cu Mitică Popescu

Umilinţă (2011) – Sandu

Ticăloşii (2007) – ospatarul Marian

Păcală se întoarce (2006) – ţăran

Sistemul nervos (2005) – Dr. Smantanica

Lotus (2004) – Manasia

Dulcea saună a morţii (2003) – Mutul

…Sub clar de luna (TV) / …Sub clar de luna (2002)

Matraguna (2002)

Tandretea lacustelor (2002)

Turnul din Pisa (2002) – ‘Colonelul’ de Politie

Valsul lebedelor (2002)

Razbunarea femeii paianjen (TV) / (1999) – sotul

Don Juan sau dragostea pentru pentru geometrie (TV) / (1997)

Şarpele (1996) – Jorj

Pacatul (TV) / (1995) – Pacatosul

Simpozionul (1995)

Cel mai iubit dintre pământeni (1993) – securist

Codin şi Chira Chiralina (1993)

Începutul adevărului / Oglinda (1993)

Rosenemil (1993)

Ce zi frumoasa! (TV) / (1992)

Rămânerea (1992)

Miss Litoral (1990)

Pasaj (1990)

Trenul de aur (1989)

Danga langa (TV) / (1988) – redactorul

Drumeţ în calea lupilor (1988)

Moromeţii (1988) – Cocosila

Secretul armei secrete (1988)

Un studio in cautarea unei vedete (1988)