Confidenţialitate

Mită în Dosarul Ţăndărei, în care aproape 200 de copii au fost duşi la cerşit în Marea Britanie

400 de euro – atât primeau poliţiştii de frontieră ca să lase să iasă din ţară microbuze pline cu copii din Ţăndărei traficaţi în Marea Britanie pentru cerşit.

Informaţia apare în motivarea Tribunalului Harghita, care a decis achitarea inculpaţilor din celebrul dosar Ţăndărei.

Ziarul Libertatea, care a intrat în posesia Motivării Tribunalului, scrie că documentul conţine şi informaţii privind felul în care acţiona gruparea din Ialomiţa.

În ce-l priveşte pe Titi Aghioteanu, şeful grupării din Ţăndărei, judecătorul scrie că sunt ”indicii privind alte infracţiuni, nu cele pentru care a fost trimis în judecată”.

Se menţionează faptul că poliţişti de frontieră primeau 400 euro mită, ca să închidă ochii atunci când trecea un microbuz cu copiii traficați.

Nu a existat, însă, nici o anchetă privind modul în care copiii au ieşit din ţară. Deşi, în perioada respectivă, România nu era membru al Uniunii Europene.

Documentul Tribunalului Harghita vorbeşte şi despre legăturile strânse dintre liderul grupării şi poliţiştii din Ţăndărei cu care –citez- inculpatul se întâlnea aproape zilnic şi cu care vorbea des la telefon.

Amintim, între 2002 şi 2008, 181 de copii din Ţăndărei au fost scoşi din ţară prin punctele de trecere a frontierei Turnu şi Nădlac.

Ei au fost duşi în Marea Britanie la Cerşit.

După 10 ani de procese, Tribunalul Harghita a decis achitarea celor 26 de inculpaţi trimiși în judecată pentru trafic de minori, splălare de bani și nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. Unele fapte s-au prescris.

DIICOT a atacat, însă, decizia Tribunalului Harghita.