Confidenţialitate

Misiunea Verde, cu Mona Nicolici: Nufărul termal și roșioara lui Racoviță, două specii care trăiau în apele termale din vestul țării, salvate de la extincție | AUDIO

Două specii, una de plante și alta de pește, au fost salvate de la extincție mulțumită unor programe finanțate cu bani europeni. Este vorba despre nufărul termal și roșioara lui Racoviță care trăiau doar în apele geotermale ale Băilor 1 Mai și în Rezervația Pârâul Peța.

Andrei Togor, președintele Asociației Aqua Crisius din Oradea a povestit în Misiunea Verde că cele două specii au ajuns să fie pe cale de dispariție din cauză că apele termale în care trăiau au fost folosite pentru a încălzi mai multe cartiere din Oradea. Aceasta este captată și în bazinele în care fac baie zecile de mii de turiști care ajung la Băile Felix sau 1 Mai.

Victor Marin de la Asociația Parcul Natural Văcărești a discutat cu Andrei Togor, președintele Asociației Aqua Crisius din Oradea.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În 2015, când s-a observat că lacurile geotermale ale Băilor 1 Mai s-au redus considerabil, iar apa s-a răcit, a început a cursă contra-cronometru pentru a salva speciile care trăiau doar acolo, în apa a cărei temperatură nu scădea niciodată sub 20 de grade Celsius.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Partea aceasta a reintroducerii în natură a speciilor pe care oamenii de știință le-au salvat cu greu este o misiune dificilă. Pentru ca acest lucru să se poată întâmpla, trebuie ca zonele în care trăiau aceste specii până acum 10 ani să fie realimentate cu suficientă apă termală, pe tot parcursul anului. Asta ar presupune un sistem de încălzire mai eficient al Oradei, recircularea și raționalizarea apei folosite în turismul balnear sau reinjectarea ei înapoi în pânza freatică. Materialul integral se regăsește și pe site-ul Asociației Parcul Natural Văcărești.