Confidenţialitate

Cum îți poți petrece timpul în natură, dacă ești în trecere prin Iași

Dacă locuiți în Iași sau sunteți doar turist, aveți la îndemână o mulțime de arii naturale în jurul orașului pe unde să vă plimbați.
De exemplu, Dealul Repedea, aflat la aproximativ 12 kilometri de Iași este, în fapt, o rezervație geologică, aflată pe teritoriul comunei Bârnova. Dacă nu aveți mașină, trebuie să știți că, aproape din oră în oră, găsiți trenuri directe care leagă Iașul de Bârnova. În Rezervația Dealul Repedea ajung în mod frecvent profesorii de geografie care vor să le explice elevilor, într-un mod aplicat, mai multe despre formarea continentelor și oceanelor. Straturile Dealului Repedea, vizibile cu ochiul liber, corespund cu vârstele pământului. Iar ca urmare a retragerii Mării Sarmatice în urmă cu multe milioane de ani, în rocile de la Dealul Repedea au rămas fosile de moluște, pești sau mamifere. Așa că locul este interesant și pentru profesorii de biologie.

Tot la sud de Iași, dar la vreo 30 de kilometri, se află Poiana cu Schit. Ca să începem cu schitul care dă numele locului, acesta datează din secolul 14 și ruinele încă i se văd. Parte din frumusețea acestei rezervații vine din faptul că pe lângă natură, mai poți admira și rămășițele schitului sau zeci de sculpturi realizate în anii ‘80. Pe atunci, în zonă se organiza tabără de creație pentru artiștii tineri. Revenind la natură, în Poiana cu Schit se pot face drumeții pe un traseu marcat. Parcurgându-l, veți vedea stejari și carpeni uriași, vechi de sute de ani. Rezervația este una de tip floristic, și în această perioadă, pajiștea e plină de flori. Lucerna galbenă, mușcata dracului sau sulițica sunt doar câteva dintre speciile pe care le puteți întâlni și identifica folosind panourile informative din zonă.

În fine, chiar în Municipiul Iași, deși nu sunt arii protejate (momentan, cel puțin), mai multe ONG-uri consideră că Pădurea și Lacurile Ciric merită vizitate. Alex Luchici, membru al Societății Ornitologice Române, filiala Iași.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În plus, membrii Societății Ornitologice organizează tot felul de activități în Pădurea și pe malurile Lacurilor Ciric.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În multe orașe ale României sunt zone care pot crește calitatea vieții locuitorilor și, implicit, merită protejate. Dacă vreți să aflați mai multe despre ele, căutați pe Facebook “Rețeaua pentru Natură Urbană”. Iar pentru mai multe sugestii de petrecere a timpului liber în natură, indiferent de orașul în care locuiți, puteți accesa cu încredere site-ul saptamanaverde.edu.ro.

Sursa foto