Confidenţialitate

Misiunea Verde: Cum a ajuns Essen – un oraș din Germania intens poluat cu praf toxic, cenușă și funingine – să se transforme într-o Capitală Verde Europeană

Germanii au găsit o soluție pentru a transforma un oraș extrem de poluat, într-unul dintre cele mai ecologice zone din Europa. Vorbim despre Essen, aflat în vestul Germaniei, care în ultimii 120 de ani a fost unul dintre cele mai mari centre industriale datorită minelor și a fabricilor deschise acolo. Toate aceste activitati aruncau, însă, în atmosferă milioane de gaze otrăvite. Un studiu realizat în 1960 a demonstrat că, într-un singur an, aproximativ 1,5 milioane de tone de praf toxic, cenușă și funingine cădeau peste locuitorii din Essen. În completare, veneau și alte patru milioane de tone de dioxid de sulf. Toate s-au așezat de-a lungul anilor în sol și în apele freatice ale orașului și în cele din împrejurimi.

Însă, o abordare inovatoare a reușit să transforme în așa măsură orașul încât acesta a fost declarat, în 2017, Capitală Verde Europeană. În primul rând s-a trecut la ecologizarea zonei și s-a plantat masiv, astfel că acum în zonă există o pădure vastă, care adăpostește peste 800 de specii de animale și plante. Au fost create lacuri și iazuri prin colectarea apei de ploaie de pe acoperișurile clădirilor din complexul industrial. De altfel, cel mai important proiect „verde” din Essen a fost transformarea complexului industrial Zollverein – cândva cea mai mare unitate de producție de cărbune și cocs din lume – dintr-un punct negru industrial într-un eco-parc, căruia i s-a acordat statutul de Patrimoniu Mondial Unesco. În plus, fosta clădire în care se spăla cărbunele a devenit muzeu, iar peste haldele de zgură s-au construit piste de biciclete, o pârtie de schi, precum și un patinoar.

Trasee de mers pe jos în natură au fost, de asemenea, create în oras, dar și în jurul acestuia, pentru a-i ajuta pe localnici să admire și să înțeleagă mai bine importanța habitatelor naturale. Peste 100 de ferme urbane conduse de comunitate au apărut, de asemenea, în Essen, cum ar fi Ferma de permacultură Bonnekamp, un far al biodiversității și al producției alimentare care își vinde produsele cultivate organic în regiune.

Poate că cel mai dificil dintre proiectele verzi de la Essen a fost restaurarea râului Emscher, considerat un „canal deschis”, mort biologic încă de la sfârșitul secolului al XIX-lea, din cauza deversării nămolului și a apelor uzate din minerit. Dar, după un program de curățare care a ținut două decenii, păstrăvul s-a întors din nou în râu. Peste 1.000 de specii de pești și animale trăiesc acum de-a lungul râului, inclusiv castorii, pe cale de dispariție până de curând. Emscher este, de asemenea, punctul central al unei rețele de 51 km de stații de pompare a apei uzate, care constituie cel mai mare proiect de apă uzată din Europa.

Autoritățile din Essen își continuă planurile ecologice. O „super-autostradă” de ciclism de 100 km prinde încet contur pe vechile căi ferate industriale. Aceasta va fi gata în 2030 și va lega orașele Hamm și Duisburg cu o serie de trasee care traversează regiunea.

Iată, așadar, un exemplu de zonă poluată din cauza exploatărilor miniere care poate prinde o viață nouă si, mai mult decât atât, o viata curată și sănătoasă pentru locuitorii săi.

Ascultă mai jos cea mai recentă ediție Misunea Verde:

Foto: Fabian Schneidereit/ Unsplash