Confidenţialitate

Misiunea Verde cu Mona Nicolici: WWF a readus la viață Gârla Mare, o zonă umedă formată pe Dunăre, în județul Mehedinți

Zonele umede au un rol esențial în ecosistem. Acționează ca un burete natural împotriva inundațiilor și a secetei și ajută la protejarea zonelor de coastă. Sunt bogate în biodiversitate și constituie un mijloc vital de stocare a carbonului. În plus, sunt refugiu pentru numeroase specii de faună și floră și loc de reproducere, hrănire și iernat pentru specii de animale acvatice și semi-acvatice.

În prezent, zonele umede dispar de trei ori mai repede decât pădurile, iar fauna și flora dependente de aceste habitate riscă, la rândul lor, să dispară. Doar în ultimii 150 de ani, peste 80% din zonele umede din bazinul Dunării au dispărut și, odată cu ele, ecosistemele pe care le găzduiau.

Din această vară, una dintre zonele umede ale României revine la viață prin reconstrucție ecologică. Aflată la km 836 al Dunării, zona umedă Gârla Mare, din județul Mehedinți, s-a format pe locul unui fost braț al fluviului, care în anii 80 a fost transformat în amenajare piscicolă. Când activitatea fermei piscicole s-a diminuat din ce în ce mai mult, și zona umedă a început să dispară și să se transforme într-un ecosistem terestru. Organizația World Wide Foundation România a reușit să readucă la viață acest loc extrem de pitoresc, dar și benefic pentru natură și pentru noi, oamenii. Camelia Ionescu, manager de program Ape la WWF Romania a povestit despre acest proiect de reconstrucție ecologică in Misiunea Verde, cu Mona Nicolici.

Foto: Vasile Urzică