Confidenţialitate

Medalia Verde: Ștefan, un puști de 11 ani, reprezentatul economiei circulare bucureștene. Face roboți-mărțișoare din tastaturi vechi | AUDIO

Începutul primăverii este marcat la noi printr-un simbol pe care îl iubim si cu care ne mândrim în lume, Mărțișorul.

Micul obiect oferit în mod traditional la 1 martie, în general fetelor, dar în zona Moldovei și băieților, a evoluat de-a lungul deceniilor. Inițiat lucrat manual din materiale naturale: șnur alb-rosu, flori uscate sau semințe, mărțișorul a ajuns să fie făcut, tot mai des, din plastic și tabla, în fabrici din China.

În ultimii ani însă, tot mai mulți meșteri populari au prins curaj să-și pună în practică ideile de mărțișoare, folosind materiale naturale sau reciclate. În plus, îndrumati de profesori, copiii lucrează în grădinițe și școli mărțișoare ecologice pentru mamele lor.

Deși în apropiere de 1 martie, străzile sunt pline de tarabe cu marțișoare chinezești, sunt speranțe că cel putin la acest capitol ne autoeducam tot mai mult să apreciem obiectele făcute manual.

De pildă, anul acesta, Târgul de mărțișor organizat la Muzeul Țăranului Român din București a fost super aglomerat. Timp de 5 zile, locația a fost neîncăpătoare pentru sutele de cumpărători interesați de mărțișoare originale.

Printre artiștii populari prezenți aici, un puști de 11 ani, a fost reprezentatul economiei circulare bucureștene, de mărțișor. Ștefan Popoviciu a luat tastatura unui laptop nefolosit și a creat mici roboți transformați în mărțișoare. Ideea nu e nouă, însă când vine de la generația tânără, parcă te aștepți si la un viitor mai bun.

Invitat la Misiunea Verde, Ștefan a povestit cum de s-a gândit să recicleze tastaturi.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ascultă mai jos cea mai recentă ediție Misunea Verde:

PODCAST
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.