Confidenţialitate

Misiunea Verde, cu Mona Nicolici: Orașul Bistrița, pentru al doilea an consecutiv în finala concursului “Green Leaf” | AUDIO

Un oraș din România se lupta de doi ani consecutiv să fie desemnat unul dintre orașele verzi ale Europei. Comisia Europeană acordă anual aceste premii la 2 categorii: “Capitală Verde Europeană” – pentru orașele de peste 100 de mii de locuitori, si premiul “Green Leaf” “Frunză verde” – pentru orașele mai mici de 100 de mii de locuitori.

Bistrița s-a înscris pentru al doilea an consecutiv în competiția europeană „Green Leaf” si a ajuns, tot de doua ori, in finala. Cu cine s-a bătut orasul în finala Green Leaf, a aflat colegul meu, Victor Marin de la Asociatia Parcul Natural Vacaresti, care a stat de vorbă cu Liliana Coceșiu, director executiv al departamentului de Integrare Europeană din cadrul Primăriei Municipiului Bistrița.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

De ce nu a reușit Bistrita să câștige, desi a iesit de 2 ori finalista? Pentru a fi desemnat Frunză Verde, orașul respectiv trebuie să demonstreze că este cu adevărat verde. Într-o primă fază, Comisia Europeană cere informații despre calitatea apei și aerului, nivelul de zgomot, gradul de reciclare, eficiența energetică sau sustenabilitatea transportului public.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Dincolo de faptul că Bistrița este, cel mai probabil, unul dintre orașele curate ale României, Comisia Europeană cere orașelor care aspiră la titlul de Frunză Verde și aplicarea unor măsuri concrete. Gradul de reciclare a crescut în Bistrița și eficiența energetică a clădirilor este și mai bună decât în trecut, dar Liliana Coceșiu, director executiv al departamentului de Integrare Europeană, admite că mai sunt destule de făcut.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

La finalul lunii trecute, orașele Elsinore din Danemarca și Velenje din Slovenia au fost desemnate castigatoarele concursului “Green Leaf” pentru anul 2024. Până atunci au timp sa pună in practica ultimele recomandări ale juriului. Asemeni Bistriței, și Elsinore a candidat de mai multe ori până să câștige acest titlu, devenind treptat un oraș cu adevărat verde, implicit crescând calitatea vieții locuitorilor săi. Primăria Municipiului Bistrița nu vrea sa renunte si intenționează să candideze din nou, anul viitor.

Ascultă mai jos cea mai recentă ediție Misunea Verde: