Confidenţialitate

Misiunea Verde, cu Mona Nicolici: Motivele pentru care să vizitezi vara aceasta capitalele verzi ale Europei – Ljubljana, Stockholm și Tallinn

“Suntem în sezonul vacantelor și pentru că e vreme frumoasă e bine să profităm cât mai mult de timpul petrecut în natură. Prin urmare, în ediția aceasta, dar și săptămâna viitoare mi-am propus să vă aduc la rubrica “Știați că” informații care să vă ajute să planificați o vacanță în cele mai verzi capitale europene.

Ljubljana

Dacă nu ați aflat până acum, vă spun că Ljubljana, capitala Sloveniei, este unul dintre cele mai plăcute orașe europene pentru un city break din punct de vedere al atracțiilor pentru petrecerea timpului în aer liber. Puteți să vă plimbați în voie prin parcul Trivoli, situat în centrul orașului. Alei decorate cu flori, castani, statui și fântâni arteziene fac din acest spațiu unul de poveste. Și este numai o parte din spectacolul verde pe care îl oferă Ljubljana, care a fost declarată capitala verde a Europei în 2016. Luând-o la pas prin oraș, veți fi plăcut surprinși de felul cum se împletește arhitectura cu spațiile verzi foarte bine îngrijite. Ljubljana are 542 de metri pătrați de spațiu verde pe cap de locuitor, iar peste 200 de km de rute pentru biciclete străbat orașul (ca să puteți face o comparație, în București sunt acum doar puțin peste 30 de km).

Stockholm

Dacă vreți să fugiți de căldura de la noi, capitala Suediei poate fi o opțiune pentru o scurtă vacanță în care să vă bucurați din plin de beneficiile naturii. Stockholm este împărțit astfel: „o treime din oraș este spațiu verde, o treime apă, iar altă treime este suprafața construită”, explică biroul de turism. Autoritățile locale pun mare accent pe un transportul public ecologic. Planul este ca până în 2025 să se renunțe complet la combustibilii fosili în acest sector al transporturilor. În plus, printr-o taxă de congestie, municipalitatea încurajează mersul pe jos sau cu bicicleta. Orașul are 900 de kilometri de piste de biciclete și un program prin care locuitorii pot închiria. În Stockholm, 99% din resturile solide sunt reciclate, iar cantitatea de plastic a fost redusă prin faptul că apa de la robinet în oraș este printre cele mai curate din lume, astfel că nu e nevoie să vă cumpărați apă la PET. Stockholm a fost primul oraș european care a primit titlul de „Capitală verde”, se întâmpla în 2010.

Tallinn

Anul acesta titlul de „Capitală Europeană Verde” a fost obținut de Tallinn. Autoritățile din capitala Estoniei și-au propus ca pe parcursul anului să pună accent pe biodiversitate și tehnologie ecologică. Orașul de pe coasta Mării Baltice este renumit pentru titlul de prima capitală europeană care a oferit transport public gratuit cetățenilor săi, devenind astfel un lider în sustenabilitate printre capitalele europene. Măsura a fost luată în 2013, după un referendum în urma căruia 75% dintre locuitori au fost de acord cu gratuitatea serviciului public de transport. Obiectivul administrației din Tallin este ca toți locuitorii săi să poată accesa toate serviciile de care au nevoie în doar 15 minute, folosind transportul în comun.

În ceea ce privește biodiversitatea, Tallinn va avea anul acesta o „autostradă pentru polenizatori” care va traversa șase cartiere ale orașului. Va fi un coridor de transport verde pentru fluturi, bondari, albine, dar și pentru oameni, spun autoritățile, care amintesc că orașul are peste 2.100 de hectare de zone protejate – rezervații naturale, parcuri și chiar o insulă. Tallinn este, de asemenea, una dintre puținele capitale care are propria zona umedă.

Încă din 2013, autoritățile locale au dezvoltat o uzină care este capabilă să transforme gunoaiele în electricitate și căldură. Astfel a fost oprită depozitarea deșeurilor municipale în gropile de gunoi. Anul acesta municipalitatea are în plan și o campanie de conștienizare numită „Marea Baltică fără gunoi”. Se va desfășura din 31 august până la 16 septembrie în toate orașele dispuse de-a lungul Mării Baltice, pentru a atrage atenția la deșeurile care ajung în mare, în special gunoiul mic, cum ar fi plasticul sau mucurile de țigară, o problemă vizibilă de-a lungul litoralul Mării Baltice. Peste 60 de evenimente sunt organizate anul acesta în Tallinn, în cadrul programului Capitală Verde. Așadar, aveți de unde alege, dacă vreți să îmbinați bucuria vacanței cu aer curat”, a spus Mona Nicolici, la Misiunea Verde.

Ascultă mai jos cea mai recentă ediție Misunea Verde: