Confidenţialitate

Misiunea Verde, cu Mona Nicolici: În ultimii 20 de ani au dispărut peste 7.300 de km2 din pădurile munților Carpați, echivalentul a 7 capitale europene la un loc – raport Greenpeace | AUDIO

Pădurile din Carpați dispar într-un mod alarmant. Organizația Greenpeace România a analizat cu ajutorul imaginilor satelitare, dar și prin verificări în teren situaţia Munţilor Carpaţi în toate cele șapte ţări traversate de acest lanţ muntos – și, spun ei- în fiecare oră, pierdem, în urma extracției de lemn, în medie, mai mult de 4 hectare de pădure, o suprafață echivalentă cu cinci terenuri de fotbal.

Raportul arată că în Carpați au loc exploatări forestiere agresive, în păduri aflate sub diferite grade de protecție europeană și națională.

În ultimele două decenii, peste 7.300 de km2 din suprafața pădurilor din Carpați au dispărut în urma exploatării industriale a lemnului, o arie de două ori mai mare decât cea a Parisului, Berlinului, Romei, Vienei, Budapestei, a Bruxelles-ului și a Bucureștiului la un loc.

Cum ar putea fi oprit dezastrul a explicat, la Misiunea Verde, Ciprian Gălușcă, unul dintre autorii raportului Greenpeace.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Pădurile din Carpați stochează cantități masive de carbon, rețin apa, oferă adăpost și protecție împotriva inundațiilor, a secetei, dar și a altor fenomene meteorologice extreme, care afectează în special comunitățile locale si au efecte negative pentru clima întregii Europe.

Ascultă mai jos cea mai recentă ediție Misunea Verde: