Confidenţialitate

Misiunea Verde, cu Mona Nicolici: Extinderea carasului în apele din România duce la dispariția unor specii de pești | VIDEO

Aceia dintre noi care au un pescar printre rude sau prieteni știu cu siguranță că peștele pe care aceștia l-au prins cel mai frecvent în ultimii 20 de ani este carasul.

Este un pește cu carne dulce, care trăiește cam oriunde și mănâncă aproape orice. Majoritatea biologilor consideră că specia, originară din Siberia și Extremul Orient, ar fi ajuns pe teritoriul României în urmă cu aproximativ 100 de ani.

Expansiunea acestor pești a început abia în anii ’70, când în urma inundațiilor, carașii au scăpat din fermele piscicole și, practic, s-au răspândit în toate râurile. Până aici, nu e nimic rău.

Doar că pe măsură ce carașii s-au tot înmulțit, specii cu care se înrudesc (precum linul sau caracuda) au început să dispară. Și oricât de ciudat ar suna, acest lucru are legătură cu faptul că toți carașii mai mari sunt femele. Da, e ciudat, însă, carașii își schimbă sexul.

Victor Marin, de la Asociația Parcul Natural Văcărești, a stat de vorbă cu Andrei Togor, președintele Asociației Aqua Crisius.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Cum carașii trăiesc deja cam oriunde (din lacurile salmastre de pe litoral, până în lacuri de acumulare din zonele montane), e prea târziu ca specia să mai fie eliminată din mediul natural.

Andrei Togor spune că se pot lua măsuri care să limiteze impactul acestei specii invazive asupra altor populații de pești. Și da, ajută să cumpărați carași și să îi gătiți după bunul plac.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ascultă mai jos cea mai recentă ediție Misunea Verde: