Confidenţialitate

Misiunea Verde: Ce este carnea cultivată, care e pe punctul de a fi interzisă în România | AUDIO

Una din marile inovații ale secolului – Carnea cultivată – își face încetul cu încetul drum către circuitul comercial, iar nu peste mult timp consumatorii o vor putea cumpăra din magazinele din Europa și din întreaga lume. Țări precum Germania, Spania și Olanda fac investiții serioase în cercetare, iar Uniunea Europeană a alocat până acum circa 25 de milioane de euro acestui produs, despre care se spune că poate fi un răspuns la multe din marile provocări ale omenirii: poluare, hrană afectată de antibiotice și chimicale, riscuri de sănătate publică, securitate alimentară și protecția animalelor.

Dacă în urmă cu zece ani, carnea cultivată era doar o curiozitate, astăzi, după ani de cercetări și testări, aceasta a devenit un produs viabil care intra deja în consumul comercial, și este privită ca soluție pentru a acoperi necesarul de hrană pentru populația tot mai mare a planetei. SUA și Singapore sunt printre primele țări care au permis vânzarea noului produs alimentar.

Ce este carnea cultivată și cum este creată a explicat la Misiunea Verde Diana Cosoveanu, cercetator și consultant științific la compania Mosa Meat din Olanda.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În timp ce, mai multe companii încearcă să facă trecerea la producția de masă în așteptarea reglementărilor legale necesare, Italia a interzis producția și comercializarea cărnii cultivate, pe motiv că astfel protejează tradițiile culinare.

În România, nu s-a prea vorbit până acum despre ce înseamnă carnea cultivată și cu toate acestea Parlamentul este pe cale să o interzică prin lege, în ciuda lipsei unei minime informări publice. În această perioada, este așteptat votul final în Camera Deputaților asupra unui proiect de lege de interzicere a comercializării cărnii cultivate.

Senatorul George Scarlat explică motivul interzicerii.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

“Carnea cultivată este o realitate care trebuie luată în considerare și lăsată să evolueze“- spune profesorul Petru Alexe, fost decan al Facultății de Știința și Ingineria Alimentelor, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați.

“Reprezintă o alternativă foarte bună de hrană pentru omenire și este important să le permitem consumatorilor și pieței libere să îi determine viabilitatea. În mod indiscutabil este o realizare științifică foarte importantă, și nu avem argumente pentru a o interzice” – mai spune profesorul Petru Alexe.

Ascultă mai jos cea mai recentă ediție Misunea Verde:

PODCAST
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foto: Shutterstock