Confidenţialitate

Misiunea Verde: Cauza dezvoltării populațiilor de șacali pe teritoriul României | AUDIO

Dacă locuiți la marginea Bucureștiului sau a altor mari orașe, e posibil ca pe timpul nopții să auziți sunete scoase de șacali aurii. Biologii spun că s-au răspândit în mai toată România, cu excepția zonelor montane înalte. Dacă ați terminat școala până în anii 2000, la biologie ați învățat despre vulpi, lupi sau urși. Similar, în folclor există povești sau credințe despre aceste animale, dar nu și despre șacali. Motivul? Deși e posibil ca șacalii să fi trăit pe actualul teritoriu al României, după cum este menționat „cicalul” în Descriptio Moldavie, a lui Dimitrie Cantemir, numărul lor a crescut foarte mult, doar, în ultimii 20 de ani. Explică Mihai Marinov, cercetător la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare “Delta Dunării”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ca idee, șacalul auriu este o specie specifică zonelor aride, semi-deșertice. Puțin câte puțin, s-a răspândit în mai toată Europa și, pe timpul verii, poate fi întâlnit și în zonele sub-polare ale Finlandei. În România și în alte țări din estul Europei, comunitățile locale se plâng de pagubele pe care le fac aceste animale. Nimic de spus, șacalii chiar mai prind găini sau iezi. Dar mult mai frecvent, exact ca în cazul urșilor, șacalii sunt atrași de gunoaiele lăsate de oameni, spune Mihai Marinov, în dialog cu Victor Marin de la Asociația Parcul Natural Văcărești.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Chiar dacă sunetele pe care le scot sunt infricoșătoare, șacalii nu reprezintă un pericol pentru oameni. În zonele lor de origine, conflictele om-șacal sunt extrem de rare și sunt șanse mult mai mari să fiți rănit de câini (sălbăticiți sau nu), de viespi sau chiar de animale domestice, spun specialiștii. Cum șacalii nu au făcut altceva decât să acopere o nișă ecologică ocupată cândva de lupi (exterminați în mai toată Europa), biologii spun că e cel puțin discutabil dacă vor avea un impact grav asupra faunei. Realizatoarea emisiunii Misiunea Verde, Mona Nicolici, spune că aceste informații o ajută să nu se mai sperie când aude noapte de noapte, urletele șacalilor, la doar 30 de km de București, acolo unde locuiește.

Ascultă mai jos cea mai recentă ediție Misunea Verde:

Foto: Shutterstock