Confidenţialitate

Misiunea Verde: Călugărițe de origine asiatică au invadat vara aceasta internetul prin postările pe rețelele sociale. Specialiștii explică dacă sunt sau nu periculoase | AUDIO

În ultimele luni, Facebook-ul s-a umplut de fotografii cu călugărițe! Insectele de acest tip trăiesc în fauna României de dinainte de apariția internetului și a telefoanelor cu cameră, dar pentru că multă lume s-a întrebat ce-i cu ele, Victor Marin, de la Asociația Parcul Natural Văcărești, a investighat subiectul și – surpriză, a aflat că aproape toate călugărițele pe care le-ați văzut pe Facebook sunt dintr-o specie nouă, asiatică, identificată de specialiști în România în urmă cu câțiva ani. E posibil ca aceste insecte să fi ajuns la noi la bordul vapoarelor care acostează în Constanța sau Mangalia. Entomologul Alexandru Rădac a văzut primele călugărițe asiatice în 2018.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Călugărițele nu sunt veninoase și nu sunt periculoase pentru om. Dacă o strângeți în palmă, ca orice insecte, vor încerca să ciupească, dar mare lucru nu o să pățiți. Ca idee, albinele sau viespile sunt incomparabil mai periculoase. În plus, călugărițele sunt carnivore și consumă cam orice altă insectă mai mică decât ele. Așa că ne pot scăpa de molii, ploșnițe și nu numai. Și încă ceva: călugărițele practică ceva ce se numește canibalism sexual. În mod frecvent, femela mănâncă masculul cu care se împerechează. Mai multe despre acest subiect puteți afla din podcastul “Natura la Ușa Ta”.

Ascultă mai jos cea mai recentă ediție Misunea Verde:

PODCAST
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foto: David Clode/Unsplash