Confidenţialitate

Misiune dificilă pentru premierul desemnat, Dacian Cioloș: în zece zile trebuie să formeze o majoritate parlamentară | AUDIO

Premierul desemnat, Dacian Cioloș, are o misiune dificilă în față: în următoarele zece zile trebuie să strângă o majoritate care să îl voteze în Parlament. Liderul USR a anunțat deja că este gata să își asume guvernarea și să pornească negocierile cu celelalte partide.

Misiunea lui Dacian Cioloș este una dificilă spre imposibilă, având în vedere că partidele parlamentare, în afară de USR, au și anunțat deja că nu îl susțin.

Liberalii, prin Florin Cîțu, l-au trimis pe Cioloș să discute cu PSD și AUR, partidele alături de care USR a votat moțiunea de cenzură care a demis guvernul. PNL va discuta cu premierul desemnat doar dacă acesta își va fi găsit deja o majoritate, a mai precizat Cîțu.

Liderul social-democrat, Marcel Ciolacu a fost chiar mai tranșant. PSD nu va vota niciodată un nou guvern zero, a scris el pe Facebook, făcând aluzie la titulatura folosită de Liviu Dragnea în 2016 atunci când vorbea de guvernul tehnocrat condus de Dacian Cioloș. Liderul PSD a catalogat desemnarea făcută de președintele Iohannis drept o rocadă în alianța pierzătorilor. ”Să se voteze partenerii alianței pierzătorilor între ei. Desemnarea lui Cioloș reprezintă primul pas spre anticipate”, a mai punctat liderul PSD.

La rândul său, președintele UDMR, Kelemen Hunor, s-a arătat și el sceptic în a-l susține pe Dacian Cioloș. ”Nu poți să spui că azi îți dau un pumn în gură și a doua zi te cer de nevastă”, a spus Kelemen, criticând astfel decizia USR de a vota alături de PSD și AUR moțiunea de cenzură.

În schimb, copreședintele AUR George Simion i-a transmis un mesaj lui Dacian Cioloș pe Facebook: ”Dar cine crezi că te votează”, l-a întrebat el. ”Toți cei care nu sunt iresponsabili”, i-a replicat premierul desemnat.

Dacă în zece zile Dacian Cioloș nu reușește să strângă o majoritate parlamentară de minimum 234 de senatori și deputați, președintele Iohannis va relua procedura consultărilor pentru desemnarea unui nou candidat la funcția de prim-ministru.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Cristian Citre