Confidenţialitate

Mișcarea ”Corupția ucide” organizează proteste în București și alte orașe față de modificările legislației penale

Mișcarea ”Corupția ucide” organizează miercuri seară proteste în București, Cluj și Craiova împotriva legii grațierii, dar și împotriva modificărilor aduse legislației penale.

Mii de utilizatori Facebook și-au anunțat participarea la un miting în București.

Acesta ar urma să aibă loc la ora 18.00 în Piața Universității și, potrivit organizatorilor, dacă vor fi numeroși participanți, aceștia vor merge într-un marș spre Guvern.

”Acesta este un eveniment făcut în urma declaraţiilor repetate şi semnalelor privind posibila graţiere a unor fapte grave de corupţie. Va fi anulat dacă Guvernul respectă principiile şi valorile democraţiei. Dată este relativă şi va fi schimbată pentru prima zi în care Guvernul ar pune în aplicare intenţiile respective”, spun organizatorii pe pagina de Facebook ”Corupția ucide”.

Protestul ar urma să aibă loc după ce Guvernul și-a anunțat intenția de a aduce modificări esențiale legislației penale prin ordonanță de urgență.

Ce susțin organizatorii protestului?

”*Guvernul va adopta miercuri, conform mai multor surse, Ordonanța de Urgență cu modificări importante în legislația penală.

*Vor putea fi grațiate pedepse și dezincriminate fapte fără dezbatere publică (2200 de dosare DNA sunt, de exemplu, pentru abuzul în serviciu, vizat de ordonanță). Totul fără consultarea CSM.

*Acum mulți ani nu existau politicieni anchetați sau condamnați. Dacă erai un amărât mort de foame care fură o pâine, riscai ani de pușcarie. Dacă erai parlamentar și furai organizat un hotel, o fabrică sau primeai un million de dolari mită, riscul era aproape 0.

*Suntem, după niște ani de greoaie evoluție, în punctual în care ne putem întoarce în timp. Evoluția nu e garantată, ea poate fi ștearsă cu o simplă ordonanță de urgență semnată de câteva marionette ale unor partied și grupuri organizate ajunse la putere.

*Toată munca unor procurori, judecători, ong-uri independente poate fi aruncată la gunoi. Averile inculpaților, mare parte luate din buzunarul vostru, vor rămâne automat în buzunarul lor.

*Pe lângă problemele astea, deja au fost anulate câteva reforme care aveau legătură directă cu viitorul nostru: în Învățământ sau reforma din Sănătate începută de ministrul Vlad Voiculescu. Instituții precum CNA sau Avocatul Poporului sunt total subordonate și funcționează doar pentru interesele Lor.

(La Sănătate, reforma începută de ministrul Vlad Voiculescu privind managementul spitalelor mai are o șansa în Cameră Deputaților unde se va da votul definitiv

în Senat OUG a fost deja respinsă.)

Democrația nu se sfârșește cu votul și instalarea unora la putere. E mult de apărat și împreună putem să o apărăm.

(Facebook nu te lăsa să schimbi de multe ori data unui event. Dacă puneam pentru mâine evenimentul dar de fapt ei votau săptămâna viitoare, trebuia să schimbăm în fiecare zi evenimentulk, iar după 2 sau 3 încercări nu mai poți să mai schimbi data.)

Edit: Păstrăm ca revendicare demisia ministrului Justiției și a sefiilor partidelor guvernamentale PSD și ALDE.

Declarațiile lor sunt clare și ele contează-chiar dacă nu vor încerca să o facă azi. (De asemenea, ar trebui să cerem demisia ministrului Sănătății, pentru anularea reformelor din domeniul pe care îl administrează. De asemenea, demisia șefului CNA pentru lipsa de reacție la manipulări care devin din ce în ce mai agresive și pentru subordonarea politică. Nu-l uităm pe Ciorbea).”

Mișcarea Corupția Ucide a fost înființată după incendiul din clubul Colectiv, în urma căruia 64 de persoane au murit.