Confidenţialitate

Mircea Cărtărescu, laureat al prestigiosului premiul literar “Thomas Mann”

Mircea Cărtărescu a obţinut premiul literar “Thomas Mann”, anunţă Die Welt.

Distinţia, acordată de Academia Bavareză de Arte Frumoase, se numără printre cele mai prestigioase ale literaturii germane.

Juriul şi-a motivat alegerea prin faptul că, “în ultimele patru decenii, Mircea Cărtărescu a devenit cea mai importantă voce din literatura română, la început prin poemele sale, apoi prin romanele, povestirile şi eseurile sale. Cu «Orbitor», această fascinată trilogie polifonică, Mircea Cărtărescu s-a înscris în literatura universală”.

Înmânarea premiului, în valoare de 25.000 de euro, este programată în cadrul unei ceremonii pe care Teatrul Lübeck o va găzdui la 17 noiembrie.

Născut la 1 iunie 1956, în Bucureşti, Mircea Cărtărescu este poet, prozator, critic literar şi publicist, membru al Uniunii Scriitorilor din România şi profesor doctor la catedra de Istoria literaturii române a Facultăţii de Litere, Universitatea din Bucureşti.

“Nostalgia”, “Levantul”, trilogia “Orbitor” şi romanul “Solenoid” îi poartă semnătura.

Mircea Cărtărescu a comentat vestea pe Facebook.

“Tocmai am primit, cu mare emoţie, vestea că sunt câştigătorul Premiului Thomas Mann pentru literatură în 2018, unul dintre cele mai importante premii germane. Sunt foarte recunoscător juriului, ca şi Academiei Bavareze şi oraşului Lubeck, care-mi vor acorda acest premiu”, a scris el.