Mircea Albulescu s-a stins la 81 de ani / Ilinca Tomoroveanu la Europa FM: „Ne va fi dor să ne mai întrebe cineva: BUNII MEI, CE FACEȚI?”

În noaptea de joi spre vineri (8 aprilie), Mircea Albulescu s-a stins la Spitalul Floreasca. Ultima reprezentație a actorului a avut loc săptămâna trecută în spectacolul „Molto gran impressione” la Teatrul Național București, în care interpreta rolul Boian și în care îi avea ca parteneri de scenă, între alții, pe Ileana Stana Ionescu, Ilinca Goia, Magda Catone și Silviu Biriș.

 

Foto: TNB, Mircea Albulescu în „Ultima oră”, de Mihail Sebastian


„Da, o să fim mâine și poimâine alături de un actor MARE. O să ne fie dor să ne mai spună cineva: BUNII MEI, CE FACEȚI?” Ilinca Tomoroveanu


 

Actrița Ilinca Tomoroveanu, director artistic al Teatrului Național București, ne vorbește, la Europa FM, despre ultima apariție pe scenă a actorului și despre faptul că dispariția lui Mircea Albulescu i-a surprins pe colegi, pentru că încă mai avea planuri artistice.

Alături de spectacolul „Molto gran impressione” , de Romulus Vulpescu (în regia lui Dan Tudor), Mircea Albulescu a jucat la TNB în ultimii ani într-un alt spectacol de succes, „Ultima oră”, de Mihail Sebastian (regia: Anca Ovanez Doroşenco).

 

„E un moment greu și pentru noi, și pentru Teatru și pentru Film, și pentru Televiziune și pentru Radio. Cred că Albulescu va fi foarte greu de înlocuit. A fost un profesionist desăvârșit, învățat la școala marii actrițe Aura Buzescu.” Ilinca Tomoroveanu

 

Teatrul Național București a anunțat că sicriul cu trupul neînsuflețit va fi depus în foaierul Sălii Mari a TNB, sâmbătă, între orele 10.00 și 13.00. Apoi, va fi mutat la capela cimitirului „Reînvierea” din București, unde va fi înmormântat duminică (ora 14.00).

Actrița Ilinca Tomoroveanu, director artistic, Teatrul Național București:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Și-ar mai fi trebuit să joace duminica viitoare. A fost atât de neașteptat, pentru că era bine. Pentru că mai avea proiecte, mai voia să scrie, mai voia să joace” Ilinca Tomoroveanu


 

Ilinca Tomoroveanu (foto: TNB, Ilinca Tomoroveanu în „Jocul ielelor”)

Mircea Albulescu s-a născut în București, la 4 octombrie 1934. A fost cunoscut ca Mircea Albulescu, nume preferat de mama artistului, dar în certificatul de naștere era trecut Constantin, numele nașului său de botez. În cartea de identitate numele actorului era Iorgu Albulescu.

A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică – promoţia 1956 – la clasa profesoarei Aura Buzescu. Din 1956 până în prezent, a jucat în mai multe teatre, inclusiv la Teatrul Municipal (astăzi, „L.S. Bulandra”), Teatrul de Comedie și Teatrul Național București.

A interpretat zeci de roluri (lista completă – AICI) în Teatru, în piese de Teatru TV & radiofonic și în Film.

Molto (foto: TNB, Mircea Albulescu în „Molto Gran Impressione”)

Rubrica dedicată Teatrului – „SUS CORTINA!” –  se difuzează de luni până vineri la ora 16.50, la Europa FM.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS