Confidenţialitate

Ministrul Vela cere mobilizare împotriva actelor de violență gravă

Ministrul Afacerilor Interne „condamnă ferm actele de violență din ultima perioadă”.

Marcel Vela a cerut Poliției și celorlalte structuri competente aflate în subordine sau în coordonare, o mobilizare cât mai activă și o cât mai bună cooperare în menținerea și restaurarea ordinii de drept.

Totodată, șeful MAI vrea o intensificare a acțiunilor de combatere a actelor de violență gravă, precum și a grupărilor infracționale.

„În acest sens, se impune adaptarea echipelor de intervenție la necesitățile din teren, creșterea prezenței și vizibilității, în special, în zonele cu grad ridicat de periculozitate, din cauza elementelor infracționale. Siguranța tuturor cetățenilor este prioritară. Chiar dacă, de la începutul acestui an, eforturile efectivelor MAI au fost concentrate pe aplicarea măsurilor impuse de instituirea stării de urgență, respectiv a stării de alertă în contextul pandemiei de COVID-19, au rămas în atenție și celelalte acțiuni și activități specifice muncii de poliție”, precizează Ministerul Afacerilor Interne.

Potrivit instituției conduse de Marcel Vela, pentru eficiența dorită, se impune colaborarea între toate instituțiile administrației publice locale/ centrale.

„De asemenea, încurajăm cetățenii de bună credință să coopereze cu forțele de ordine în vederea identificării celor care comit sau participă la comiterea de acte de violență sau care se sustrag de la răspunderea în fața legii. Ministrul afacerilor interne asigură cetățenii români că structurile MAI vor depune toate eforturile legale pentru prevenirea și combaterea faptelor care pun în pericol siguranța și chiar viața oamenilor”, conchide MAI.

În ultimele zile, mai multe agresiuni au fost înregistrate în România.

O fată de 17 ani din localitatea Dârvari, județul Mehedinți, a fost incendiată de un bărbat care a stropit-o cu benzină și i-a dat foc. Individul era eliberat după ce stat 25 de ani în închisoare pentru că fusese găsit vinovat de uciderea a cinci persoane. Tânăra are arsuri grave, pe circa 90% din suprafața corpului, iar medicii sunt rezervați în privința șanselor ei de supraviețuire.

Un alt caz a fost înregistrat în Craiova, unde 14 persoane s-au bătut, sâmbătă după amiază, într-o reglare de conturi între două grupuri rivale. Bătăuşii au folosit bate şi cuţite. Membrii grupărilor rivale au spart geamurile a patru maşini şi s-au rănit reciproc. Scandalul a pornit după ce cinci dintre membrii unuia dintre grupuri au fost puşi sub control judiciar, în urmă cu două săptămâni, după ce au fost implicaţi într-un alt conflict în trafic. I-au acuzat pe rivali că i-au dat pe mâna poliţiei, aşa că acum i-au aşteptat pentru a se răzbuna. În urma incidentelor, unul dintre bătăuşi s-a ales cu tăieturi pe corp şi a fost transportat la spital.