Confidenţialitate

Ministrul Vela a aprobat zboruri charter către mai multe destinaţii | AUDIO

Ministrul Internelor a declarat, joi seară, că a aprobat o solicitare a Ministerului Afacerilor Externe pentru zboruri charter către Austria, Belgia, Elveţia, Franţa, Germania, Italia, Marea Britanie, Regatul Ţărilor de Jos, Spania, SUA şi Turcia, precum şi din aceste ţări spre România.

Potrivit lui Marcel Vela, vor fi întocmite liste şi că operaţiunea va fi una foarte bine organizată.

”Zborurile regulate sunt oprite în această perioadă de stare de alertă, dar sunt permise zborurile umanitare şi zborurile neregulate tip charter. Chiar am aprobat o solicitare de la Ministerul Afacerilor Externe prin care să realizăm aceste zboruri charter către Austria, Belgia, Confederația Elveţiamă, Franţa, Germania, Italia, Marea Britanie, Regatul Ţărilor de Jos, Spania, SUA şi Turcia, precum şi din aceste ţări spre România. Aşadar, dacă vreţi să veniţi cu o cursă charter făcută din România către Spania şi retur, puteţi să luaţi legătura cu Consulatul sau Ambasada (…) Sunaţi la Consulatul din Bilbao, spuneţi că aţi vorbit cu mine, Eu chiar azi dimineaţă am vorbit cu domnul Aurescu şi am convenit că zborurile charter se pot efectua pentru a realiza acest pod aerian între diferite state şi România, astfel încât să nu mai fie presiune pe punctele de trecere a frontierei, pentru că, aţi văzut, mută lume vine cu autoturismele, unii fac taximetrie, alţii fac transport cu autocare, cu microbuze şi aceştia, ultimii, nu îi aduc până în vamă, oamenii trec pe jos. Pntru a evita asemenea lucruri am fost de acord să facem şi poduri aeriene pentru cei care doresc să vină, chiar în această situaţie de stare de alertă, dar printr-o organizare meticuloasă, bine pusă la punct, liste care se prezintă la Ministerul Transporturilor de către Ministerul Afacerilor Externe, pentru cei care doresc, evident prin intermediul Consulatului de la Bilbao, în cazul dumneavoastră”, i-a răspuns Marcel Vela unei femei în cadrul sesiunii săptămânale de dialog cu cetățenii.

Marcel Vela a precizat că, după expirarea stării de alertă în România, în funcție de evaluarea specialiștilor epidemiologi, vor putea fi reluate şi zborurile regulate.

”Mai trebuie să aşteptaţi până la 1 iunie sau 15 iunie, dar ce vreau să vă spun e că vă încadraţi în zboruri neregulate charter. Nu trebuie să aveţi o situaţie delicată, să vă încadraţi în zborul umanitar. Adică, am avut cazuri în care am avut zboruri umanitare pentru oameni care au fost bolnavi, oameni care nu au avut mijloace de trai, tineri studenţi care au rămas prin state, în momentul în care statele respective au declarat stare de urgenţă sau de alertă şi nu au mai putut veni acasă. Această variantă, de zbor charter, este pentru toţi cei care vin acasă şi doresc să se repatrieze”, a adăugat Marcel Vela.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Miercuri, MAE a anunţat că, urmare demersurilor întreprinse la nivelul misiunilor diplomatice ale României în străinătate şi la nivelul Centralei MAE, în perioada 21 – 24 mai vor fi organizate şapte zboruri din state europene (Regatul Spaniei, Republica Franceză şi Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord) pentru cetăţenii români aflaţi în situaţia descrisă mai sus.

Astfel, ca rezultat al cooperării la nivelul Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor şi Ministerului Afacerilor Interne va fi facilitată organizarea unor zboruri din Madrid (21 şi 24 mai), Barcelona (21 şi 24 mai), Malaga (22 mai), Londra (23 mai), Paris (23 mai).

În dimineaţa zilei de 21 mai, au revenit în ţară 306 cetăţeni români şi şase cetăţeni străini, membri de familie ai cetăţenilor români (un cetăţean al Republicii Columbia, doi cetăţeni ai Regatului Thailandei, un cetăţean al Republicii Italiene, un cetăţean al Republicii Serbia şi un cetăţean al Republicii Macedonia de Nord), care lucrau în calitate de personal navigant pe mai multe vase de croazieră, în zona Americii de Nord şi a Caraibilor. Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul Ambasadei României la Washington şi al oficiilor consulare ale României la Miami şi la Los Angeles, a efectuat demersuri constante atât pe lângă companiile care deţineau navele, cât şi pe lângă autorităţile americane, în vederea facilitării repatrierii. Astfel, cetăţenii români au călătorit din SUA către Republica Croaţia (Dubrovnik), la bordul unei nave.