Confidenţialitate

Ministrul Turismului propune reducerea TVA la pachetele turistice la 9%

Ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre, anunță la Sibiu că va înainta un proiect privind reducerea Taxei pe valoare adăugată la 9% pentru pachetele turistice. Potrivit oficialului, măsura ar trebui să ducă la ieftinirea vacanțelor celor care pleacă în concediu prin intermediul unei agenții de turism.

 

Aflat la Sibiu, la o întrunire a celor mai importanți agenți de turism din România, ministrul Turismului a anunțat că luni, 3 aprilie, va înainta Ministerului de Finanțe un proiect prin care propune reducerea TVA la pachetele turistice la 9%.

Este o măsură așteptată și cerută insistent de turoperatorii români în ultimii ani.

Procedura, a explicat ministrul, este următoarea: după ce proiectul ajunge la Ministerul de Finanțe, acesta trebuie să-l trimită Comisiei Europene, în încercarea de a obține o derogare. Și aceasta pentru că agențiile de turism, conform legislației europene, nu beneficiază de TVA diferențiat. Abia după un acord al Bruxelles-ului, ar putea fi aplicată măsura.

Întrebat când va fi efectiv pusă în aplicare reducerea TVA la pachetele turistice, Mircea Titus Dobre a evitat să dea un răspuns, însă și-a exprimat speranța că România va primi o reacție favorabilă din partea oficialilor europeni.

Cert este, a adăugat ministrul Turismului, că o reducere a TVA la 9% de la 19% – cât este în prezent – ar trebui să ducă la ieftinirea vacanțelor turiștilor cu tot atâtea procente.

Amintim, din ianuarie 2015, cota redusa de TVA de 9% se aplică în hoteluri, atât pentru cazare și mic dejun, cât și pentru alte servicii conexe, așa cum sunt serviciile de spa și masaj.