Ministrul Toader: Pe 27 decembrie, voi finaliza procedura de revocare a procurorului general

Ministrul Justiţiei a anunţat, duminică seara, într-o emisiune la Antena 3, că pe 27 decembrie îi trimite şefului statului cererea de revocare a procurorului general.

Totodată, Tudorel Toader a precizat că va expedia din nou la Cotroceni nominalizarea Adinei Florea pentru şefia Direcţiei Anticorupţie.

„Pe data de 27 decembrie dimineaţă, când merg la Minister, am pregătit documentele necesare finalizării procedurii de revocare a procurorului general. De ce? Pentru că mă bazez pe 132 din Constituţie, mă bazez pe raportul de evaluare pe care l-am făcut în baza unor articole din lege, mă bazez şi pe clarificările aduse prin decizia CCR 358 şi sigur că, în opinia mea, nu putem pica în capcana pe care încearcă să o promoveze procurorul general, trăgând de timp în speranţa că va ieşi la pensie sau că îşi va încheia mandatul de procuror general pe 11 aprilie. De ce spun asta? Pentru că s-a dus la Curtea de Apel Alba Iulia, la dânsul acasă, dar eu n-am evaluat persoana juridică, ci procurorul general care îşi desf[şoară sau nu-şi desfăşoară activităţile în mod complet corect la Bucureşti. După aceea, judecătorul de la Alba Iulia a trimis la Bucureşti, cel de la Bucureşti şi-a declinat şi el competenţa, conflict negativ. Şi, culmea, dar ce nu i-a ieşit la Alba Iulia de a sesiza Curtea de Justiţie a UE, unde dura multă vreme, a sesizat CCR că are o mare nedumerire, dacă poate sesiza instanţa de contencios-administrativ pe persoană fizică sau pe persoană juridică – adică cu nume şi prenume sau cu funcţia de procuror general. Şi orbu vede că e tragere de timp, dar până la urmă sunt nişte proceduri legale pe care dânsul le-a folosit, dar nici eu nu voi sta”, a declarat ministrul.

„Eu, pe 27, trimit la preşedintele republicii, finalizez procedura de revocare a lui, după cum trimit şi pentru ceilalţi cinci pe care i-a respins pe nelegalitate, că n-au avut adeverinţa de la CNSAS, când la scurt timp chiar CNSAS spune că nu era nevoie. CSM spune că nu era nevoie şi nici nu era obligaţia mea, era a CSM şi în avizul lor scrie acelaşi lucru”, a adăugat Tudorel Toader.

Preşedintele Klaus Iohannis a respins, la 21 noiembrie, candidatura Adinei Florea la conducerea DNA, a cărei nomainalizare a primit aviz negativ din partea Consiliului Superior al Magistraturii.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS