Confidenţialitate

Ministrul Teodorovici, despre înlocuirea formularului 600: O singură declaraţie şi o plată unică, la final de an

Contribuabilii care obţin venituri extra-salariale sau din activităţi independente vor depune o singură dată formularul specific şi vor face o singură plată la final de an, a declarat ministrul Finanţelor Publice, într-o emisiune tv.

“Vom avea actul normativ care va spune foarte clar ce trebuie să facă fiecare contribuabil: o declaraţie şi o plată unică în timpul unui an. În primul rând, nu se va merge pe realizat, ci se va merge pe o sumă estimată de cel care este vizat. Cei care au depus (Formularul 600 – n. r.) nu trebuie să o mai facă. Sunt vreo 38.000 de depuneri la ghişeu sau electronic de Formulare 600 pe vechea legislaţie, dacă nu mă înşel. Aceşti oameni nu trebuie să mai depună aceste formulare. Doar dacă ei consideră că sumele din aceste formulare sunt la fel cu estimările pe care vor să le facă pentru acest an… Dacă vor să facă o estimare sub aceste sume, atunci pot să o facă. Deci, are un formular în care depune estimarea şi are o plată pe final de an. Să uităm cu toţii de logica de până acum. Este vorba despre un singur formular de depunere a acelei estimări şi o singură plată, moment la care, dacă sunt variaţii faţă de cea estimată iniţial, se face în mod automat şi reglarea, şi plata atunci. Va fi, aşadar, un singur formular şi o singură plată la final de an şi nu mai depun cei care au depus. Se merge pe estimare. Vor fi foarte multe lucruri normale, de bun simţ în noua abordare”, a explicat Eugen Teodorovici la Antena 3.

Potrivit Agerpres, ministrul a precizat că, până la finalul lunii februarie, “acest mecanism va fi prezentat doamnei prim ministru, prezentat public şi discutat, pentru ca lumea să fie mulţumită”.

La momentul învestirii în fruntea guvernului, Viorica Dăncilă a spus că, până la 1 martie, Ministerul Finanţelor Publice va găsi o soluţie astfel încât cei care au venituri din activităţi independente să depună o singură declaraţie.

Pe 31 ianuarie, executivul a amânat depunerea declaraţiei până la 15 aprilie.