Ministrul Tătaru: Numărul de cazuri va crește, dar controlabil

Numărul mare de cazuri noi de COVID-19 din ultima săptămână este cauzat de măsurile de relaxare și de aglomerarea de persoane din anumite zone ale țării, a declarat ministrul Sănătății.

„Că vrem, că nu vrem, că recunoaștem sau nu, declarat sau nu, suntem într-o stare de alertă. Am avut cinci zile în care am avut o creștere a numărului de cazuri. Dacă au început timid la 196 de cazuri noi, 237, 222, 275, 320 culminând în prezentarea de ieri. Suntem într-o transmitere comunitară, nu exacerbată, dar o avem accentuată de cele două măsuri de relaxare de până acum. Astăzi intră și cel de-al treilea set de măsuri de relaxare. Sunt măsuri pe care le gestionăm, pe care le avem în vedere printr-o serie de norme de măsuri de desfășurare și funcționare a fiecăreia dintre aceste relaxări. Avem ordine comune care vor apărea și astăzi în Moniotorul Oficial, unele apărute de sâmbătă, cu miniștrii de resort cu principalele măsuri de relaxare”, a spus Nelu Tătaru, luni, la Digi24.

“Am avut două weekenduri largi, două weekenduri mari, de vineri până luni seara, şi am avut şi o aglomerare populaţională în diferite zone ale ţării. S-a trăit acea senzaţie de libertate, am avut o accentuare a transmiterii comunitare, mă refer nu exponenţial deocamdată, dar am avut o creştere, iar acum noi ne pregătim, de astăzi, la acest a treia sesiune de relaxări şi atunci trebuie să ne gândim că în următoarea perioadă va creşte, dar controlabil, numărul de cazuri. De aceea ne trebuie şi starea de alertă. Sunt zile, cum sunt, de exemplu, ieri, duminica, în care au fost recoltări mai puţine, testări mai puţine, s-ar putea astăzi să avem o scădere a numărului de cazuri noi, dar urmează să evaluăm tot ce înseamnă întreaga săptămâna trecută şi să ne pregătim după al treilea val de relaxări pentru săptămâna care urmează”, a afirmat ministrul.

“Dacă va continua să fie o creștere, va trebui gestionată într-o stare administrativă pe care noi o vrem în continuare este acea stare de alertă: nu neapărat pentru a avea restricțiile vechi pe care le aveam, fiindcă avem măsuri de relaxare, dar pentru a putea avea pârghiile să putem gestiona eventualele evoluții nefavorabile”, a afirmat ministrul.

Nelu Tătaru a respins ideea cifrele de îmbolnăviri sunt manipulate.

“Nu pot să fiu de acord iar dacă cineva de specialitate va urmări încă de la începutul pandemiei până la panta descendentă pe care ne aflăm acum, va putea vedea şi evoluţia, va putea vedea şi adresabilitatea în tot ce înseamnă Unităţi de Primire Urgenţă, cazurile din Terapie Intensivă, numărul deceselor şi focarele care sunt în continuare în constituire, mai ales în unităţile spitaliceşti. Dacă au avut sau au în continuare o anumită, eu ştiu, o îndoială, cred că ea ar trebui să dispară, fiindcă ultimele cinci zile ne-au arătat că orice măsură de relaxare atrage după sine şi o creştere a numărului de cazuri. Noi trebuie să avem acea pârghie pentru a putea gestiona”, a explicat șeful Sănătății.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS