Confidenţialitate

Ministrul Tătaru: La momentul actual, Bucureștiul nu se încadrează în scenariul carantinării

Ministrul Sănătăţii dă asigurări că nu se impune o carantină la nivel național, ci doar în zonele unde transmiterea coronavirusului SARS-CoV-2 este una accentuată.

Cât priveşte Bucureştiul, Nelu Tătaru susține că, până la acest moment, nu s-a întrunit punctajul pentru închiderea orașului.

”Infecţiile se produc în prespital, nerespectând nişte reguli (..) Noi [sistemul sanitar – n. red] suntem cei care primim aceste cazuri, suntem aceeaşi oameni, gestionăm medical o pandemie. Cred că eforturile ar trebui să fie susţinute şi comune! Încercăm să limităm partea de prespital, introducând acele reguli şi uneori până la carantină. Nu închizi o ţară! }nchizi efectiv zonele în care vezi că transmiterea este accentuată, impunând şi alte reguli. Dar, carantina este ultima dintre ele”, a precizat ministrul, miercuri seara, la B1 TV.

”O carantinare a unei localităţi implică mai multe [aspecte – n. red], nu neapărat acel indice pe care îl avem, cumulat în ultimele 14 zile (…) Sunt punctaje care se fac (…) În acest moment, Bucureştiul nu se încadrează”, a adăugat Nelu Tătaru.

”În următoarele zile, vom operaţionaliza mai multe paturi de Terapie Intensivă [la București – n. red]. De exemplu, la Monza Metropolitan, în momentul acesta, operaţionalizăm 30 de paturi de Terapie Intensivă şi 30 de terapie intermediară, plus 12 pentru cazurile medii severe. La Floreasca, încercăm să operaţionalizăm un etaj întreg, etajul I pentru terapie intensivă. Sunt şi celelalte spitale care au intrat în acest moment, cum este Malaxa, pentru terapie intensivă, Cantacuzino sau Sfânta Maria”, a conchis șeful Sănătății.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri seară, că nu plănuiește instituirea unei carantine naționale după alegerile parlamentare din 6 decembrie, așa cum insinuează insistent opoziția social-democrată.