Confidenţialitate

Ministrul Sănătății, la Piața Victoriei: 75% din toate vaccinările din etapa a doua, către persoanele vulnerabile | VIDEO

Vlad Voiculescu, invitatul lui Alice Iacobescu în emisiunea Piața Victoriei, a oferit mai multe detalii cu privire la strategia de vaccinare anti-COVID și a explicat care sunt grupele de persoane ce urmează a fi imunizate în România, în cadrul celei de-a doua etape:

„Trebuie să vaccinăm în primul rând acele categorii de persoane care sunt cele mai vulnerabile, care ajung cel mai des în spital și care au riscuri majore apropo de acest virus. Ei sunt cei bătrâni, cei peste 65 de ani și cei cu boli cronice. Tot în această categorie intră persoanele fără adăpost, sunt persoane care pot deveni vector de infectare, persoane de care autoritățile locale trebuie să se îngrijească. Sunt și cei imobilizați la pat, acasă sau în spital, desemenea cei care îi îngrijesc și locuiesc sub același acoperiș.”

Ministrul Sănătății a vorbit, la Europa FM, și despre planul autorităților de a prioritiza aceste categorii în etapa a doua de vaccinare

„Persoanele fără adăpost și cu un anumit grad de handicap, aceste două categorii nu erau incluse. Ceea ce am introdus e un procent de 75% din toate vaccinările, care trebuie să meargă către persoanele vulnerabile.”

Cu toate acestea, Vlad Voiculescu recunoaște că, cel puțin pentru moment, nu poate fi făcută o modificare a platformei de programare, în așa fel încât să se realizeze prioritizarea acestor categorii vulnerabile:

„În principiu, atunci când e vorba de programare, ai posibilitatea să ai o platformă deșteapă și nu suntem acolo. (…) Din alocarea de vaccin, într-un context sau altul, să poți să limitezi lucrurile. Noi suntem acum la capitolul reglementare.”

În contextul în care sunt așteptate 2,4 milioane de doze până la finalul lunii martie, iar etapa a doua pare să includă cel puțin 5 milioane de oameni, Vlad Voiculescu spune că vor rămâne foarte mulți români pentru a treia etapă de vaccinare anti-COVID, ce ar putea fi împărțită:

„Rămân foarte mulți pentru etapa a treia, de acee nu e exclus ca etapa a treia să fie împărțită. Punctul A îi include pe toți aceia care intră în contact, prin natura meseriei, cu foarte mulți oameni.  Cei din bănci, florărese, cei care vând în piețe, deținuți, azilanți, oameni care lucrează în fabrici de textile, sunt foarte multe categorii.”

Tocmai din acest motiv, ministrul Sănătății se declară convins de faptul că interesul românilor pentru vaccinare va fi unul mare și în cea de-a treia etapă de vaccinare din cadrul campaniei de imunizare:

„Eu nu-mi fac probleme în legătură cu aceasta. Cred că interesul pentru vaccinare este foarte mare, problema este legată de cantitatea de vaccinuri limitată. Sunt alții care au preferat să nu fie în primul val, au așteptat să se vaccineze alții, apoi sunt cei care au întrebări și caută rpspunsuri sau au o anumită nesiguranță.”

Urmăriți în continuare emisiunea integrală: