Confidenţialitate

Ministrul Sănătății ia în calcul ca antibioticele să nu mai poată fi luate din farmacii nici măcar cu rețetă simplă

Alexandru Rafila a spus,  într-o conferință de presă,  că aceste antibioticele ar trebui să fie mai greu accesibile publicului, în condițiile în care suntem fruntași la consumul de astfel de medicamente.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, spune că se gândește foarte serios la o reglementare care să prevadă ca antibioticele să nu mai poată fi eliberate nici măcar pe bază de rețetă simplă din farmacii.

Ministrul spune că aceste medicamente ar trebui să aibă un regim de eliberare care să le facă mai greu accesibile publicului și avertizează că prescrierea de antibiotice trebuie să fie potrivită cu boala și că antibioticele de rezervă nu trebuie prescrise niciodată ca antibiotice de primă intenție.

România se află pe primul loc în Europa în ceea ce privește consumul de antibiotice, arată datele Centrului European pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.

În 2021, consumul de antibiotice în țara noastră a fost de 25 de doze administrate zilnic la 1.000 de locuitori.

Medicii amintesc că antibioticele nu trebuie luate în caz de răceală, gripă, tuse ori dureri în gât și avertizează că un consum excesiv crește rezistența bacteriilor la aceste medicamente.

Citește și: OMS Europa: Până la 40% dintre medicii din mai multe state europene urmează să se pensioneze în următorii 10 ani și nu există un plan de înlocuire | AUDIO