Confidenţialitate

Ministrul Sănătății explică de ce românii peste 40 de ani nu vor primi pastile cu iod. Distribuția pentru populație, discutată cu medicii de familie

Medicii de familie sunt chemați joi la Ministerul Sănătății pentru a discuta modul în care se vor implica în distribuția pastilelor cu iod pentru populație. Alexandru Rafila spune că acestea vor fi distribuite atât asiguraților cât și celor neasigurați.

Marți, ministrul a explicat și cine va primi aceste pastile, care se iau doar la recomandarea medicului și doar în cazul unui accident nuclear:

„La copiii nou-născuți cu vârsta de până la o lună, un sfert de comprimat, jumătate de comprimat la copiii cu vârsta de până la 3 ani, între 3 și 12 ani un comprimat, la copiii de peste 12 ani și adulți două comprimate și la femeile gravide și cele care alăptează. Acestea sunt categoriile eligibile, toată lumea va primi un număr întreg, un număr rotund de comprimate, fragmentarea să poată fi făcută acasă de către părinte acasă, să nu fie nevoie de o manoperă suplimentară în cabinetul medicului de familie, care și compromite produsul respectiv.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Comprimatele trebuie ținute în spații întunecate, la temperaturi sub 25 de grade Celsius. Cei peste 40 de ani nu vor primi aceste pastile cu iod, pentru că, spune ministrul, nu se află în categorie de risc:

„Persoanele peste 40 de ani, care din punct de vedere metabolic sunt mai puțin active, iar rata de încorporare a iodului în tiroidă este mai mică, nu trebuie să primească decât în cazul unei expuneri directe, deci dacă ești în locul în care s-a produs incidentul, nu dacă ești la distanță.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ministrul Sănătății a explicat și de ce autoritățile vor începe acum distribuția acestor pastile:

„Există riscul iminent al unui accident sau incident nuclear? Nu, dar nu putem exclude însă într-un mod absolut un astfel de eveniment, care este posibil dar nu este probabil. noi trebuie să fim responsabili și să ne pregătim pentru o astfel de situație.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Sursa foto: Unsplash / Hal Gatewood