Confidenţialitate

EXCLUSIV Ministrul Muncii, la Europa FM: Salariile angajaților din instituțiile locale nu pot fi majorate cu 25%

Grevă în primării și instituții locale: 35.000 de funcționari dintr-un total de 90.000 nu lucrează marți, 12 iulie.  Asta înseamnă aproape 40 la sută din totalul funcționarilor publici. În primăriile și consiliile județene afectate de greva generală se înregistrează doar decese și petiții. În rest, ghișeele și birourile sunt închise.

Funcționarii publici vor salarii mai mari cu 25%, bonuri de masă și tichete de vacanță.

Într-un interviu acordat Europa FM, ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, spune că majorările nu sunt posibile, dar că discuțiile cu sindicaliștii din administrație vor continua, după ce vineri a avut loc o primă întâlnire cu sindicatele.

”Guvernul tratează lucrurile extrem de serios chiar dacă se mobilizează numai o parte din funcționari. Vineri, din patru puncte de revendicări, doar două  rămăseseră a fi puțin mai neclare de soluționare. Eu am propus să creăm un grup de lucru împreună cu Ministerul Finanțelor și cu Ministerul Dezvoltării și să ne așezăm la masă și să găsim soluția pentru cele două probleme: norma de hrană și vouchere de vacanță.”a declarat Dragoș Pîslaru la Europa FM.

Cât despre majorarea salariilor, ministrul Muncii afirmă că acest lucru nu se poate face.

”Acel lucru (n.r. majorarea salariilor cu 25%) le-am explicat că nu se poate face și oamenii au înțeles că nu se poate face. Deci majorarea cu 25% nu se poate face în bugetul anului acesta sub nicio formă și au înțeles că intrăm în legea salarizării unitare în care încercăm să aliniem salariile din administrația publică locală.”

Așadar, sindicatele și Guvernul vor continua negocierile pe celelalte revendicări: norma de hrană și vouchere de vacanță.

”Rămăsese discuția pe aceste două puncte: norma de hrană și vouchere de vacanță. Solicitarea dumnealor a fost ca acolo unde unitățile administrației publice locale își permit să dea aceste drepturi să poată să le dea. Asta era ceea ce cereau ei în revendicări. Și eu am spus că ceea ce trebuie să discutăm este ce înseamnă că își permit? Ce înseamnă că o primărie sau consiliu județean își permite? Îngrijorarea provine că mai mult de jumătate din unitățile administrativ teritoriale din România nu sunt capabile să își acopere cheltuielile curente. E foarte complicat să credem că în cazul acestei jumătăți de exemplu se poate pune problema că își permit să dea drepturi de natură salariale sub forma normei de hrană sau vouchere de vacanță.”, a precizat Dragoș Pîslaru.

Pentru că nu au ajuns la un acord cu Guvernul, liderii Federației Naționale a Sindicatelor din Administrație spun că sunt gata să declanșeze greva generală, începând cu 19 iulie.

Interviul integral cu ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.