Confidenţialitate

Ministrul Mediului: Magazinele să preia ambalajele de la automatele de reciclare care nu funcționează. Clienții vor primi contravaloarea pet-urilor reciclate la casă | AUDIO

Casierii magazinelor vor fi obligati să preia ambalajele dacă automatele de reciclare nu funcţionează – declara ministrul Mediului, la conferinţa „Curăţenia de primăvară în România”, organizată de DC Media Group. Mircea Fechet spune că, tot de la casă clientii vor primi contravaloarea pet-urilor reciclate sau li se va scădea suma respectiva din bonul de cumpărături. La ministerul Mediului este în lucru o hotărâre de guvern care să prevadă aceste lucruri.

Mircea Fechet, ministrul Mediului: „E un lucru pe care îl voi scrie în horărârea de guvern ca să fie clar pentru toată lumea”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Mi-am propus ca în următoarea modificare legislativă – și lucrăm deja la un proiect de hotărâre de guvern – în acest sens să specificăm foarte clar că, în măsura în care aceste aparate automate nu funcționează, magazinul respectiv este obligat să preia manual acele ambalaje. Cu alte cuvinte, la casa de marcat lăsăm și PET-urile goale și primim 50 de bani cash sau ni se scade suma respectivă din valoarea cumpărăturilor… e un lucru pe care îl voi scrie în horărârea de guvern ca să fie clar pentru toată lumea”, a declarat ministrul Mircea Fechet.

Întrebat despre situaţiile în care oamenii cumpără produse în ambalaje reciclabile, dar nu se duc la aparatele de reciclare pentru un singur recipient, ministrul Mediului a afirmat că se va întâmpla la fel ca în cazul cărucioarelor din supermarketuri abandonate în parcări: întotdeauna se va găsi altcineva care să aibă nevoie de cei 50 de bani şi să le strângă.

Mircea Fechet, ministrul Mediului: „Acesta este unul dintre marile avantaje ale sistemului de garanție-returnare”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Sunt persoane pentru care s-ar putea să nu însemne foarte mult 50 de bani și aruncă la coșul de gunoi de pe stradă sau lasă chiar lângă coș un astfel de ambalaj. Am observat că, în foarte scurt timp vine o altă persoană care are nevoie de acei 50 de bani și ia respectivul ambalaj și-l valorifică. Acesta este unul dintre marile avantaje ale sistemului de garanție-returnare”, a mai spus ministrul Fechet.

Sursa foto: Facebook / Mircea Fechet

Citește și: INS: România, pe primul loc în UE la suprafaţa cultivată cu floarea soarelui şi porumb, în 2023, și pe locurile 2 și 3 la producție | AUDIO