
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a afirmat că anul 2024 a fost al trelea an prost pentru Romsilva – Regia Națională a Pădurilor, din punctul de vedere al ratei profitului, al cheltuielilor Regiei și al modului în care instituția este administrată. „Dezastrul de la Romsilva se datorează în principal managaementului”, a declarat miercuri, 29 ianuarie, ministrul Fechet într-o conferință de presă. El a adăugat că procesul de reorganizare a Romsilva va începe tocmai de la conducere.
Mircea Fechet s-a întâlnit miercuri cu reprezentanți ai conducerii Romsilva, cu care a discutat despre reorganizarea instituției. Ministrul s-a declarat nemulțumit de modul în care este condusă Regia și de cifrele slabe pe care le înregistrează aceasta pentru al treilea an.
„Anul 2024 a fost al treilea an prost pentru Romsilva – Regia. Mă refer la cifrele economice, la rata profitului, la cheltuielile regiei și la modul în care această instituție este administrată. Primul lucru pe care doresc să îl rezolvăm foarte rapid – oprirea tuturor cheltuielilor nejustificate”, a declarat Mircea Fechet.
Mircea Fechet: „Angajații, când vin la serviciu dimineața, încă din primul minut, încep să facă pierderi pentru regie și pentru statul român, la fel cum sunt direcții silvice extrem de perfomante”
„Am dispus de astăzi să discute cu reprezentanții sindicatelor, ai angajaților și să se asigure că astfel de sume nu se vor plăti în anul 2025 și nici în viitor. Am cerut o analiză foarte fermă la nivel de direcție silvică, de ocol silvic, de canton, pentru că există foarte multe anomalii. Există mai mult de jumătate de direcții silivce care pierd în fiecare zi. Angajații, când vin la serviciu dimineața, încă din primul minut, încep să facă pierderi pentru regie și pentru statul român, la fel cum sunt direcții silvice extrem de perfomante, care le țin în spate pe cele care nu își fac treaba”, a declarat ministrul Fechet.
Mircea Fechet: Va trebui să luăm toate măsurile necesare la nivelul managementului Regiei
Dezastrul de la Romsilva se datorează în principal managementului, spune ministrul Fechet, iar procesul de reorganizare va începe tot cu managementul.
„În timp ce discutăm, în țară, prin diferite ocoale silvice, se fac tot felul de liste negre cu pădurari care ar trebui dați afară, poate muncitori necalificați. Or eu cred că va trebui să luăm toate măsurile necesare la nivelul managementului Regiei, după care, dacă situația o va impune și analizând ocol cu ocol și direcție silvică cu direcție silvică, putemm să luăm măsuri care să ajungă la fiecare angajat”, a precizat ministrul Mediului.
Totdată, Mircea Fechet a spus că nu va mai tolera ca șefii de ocoale silvice de stat să aibă mai mult o activitate de birou, spre deosebire de șefii din ocoalele private.
„Nu voi mai tolera ca, spre deosebire ca ceea ce se întâmplă într-un ocol privat, în ocoalele de stat șefii de ocol au o activitate mai curînd e birou, lucru care afectează, în opinia mea, productivitatea acestora”, a declarat Fechet.
„Am hotărât ca nicio direcție silvică ce a făcut pierderi în 2024, și sunt peste jumate, să nu mai existe. Am hotărât să nu avem nicio direcție silvică cu pădure puțină”, a spus ministrul Fechet.
Sursa foto: Inquam Photos / George Călin