Confidenţialitate

Ministrul Mediului: Ancheta va stabili dacă ursul Arthur este cel pentru care s-a primit derogarea | AUDIO

În cazul ursului ucis în județul Covasna, se fac două anchete în paralel: una, la Garda de mediu și cealaltă este responsabilitatea Gărzii forestiere.

Într-o conferință de presă, ministrul Mediului Tanczos Barna a explicat că pentru un exemplar de urs care a făcut probleme pe lângă localitatea Ojdula s-a dat un ordin de derogare în 17 februarie pentru a putea fi împușcat.

Ancheta va stabili dacă ursul eliminat este cel pentru care s-a primit derogarea, spune ministrul:

”Ceea ce trebuie stabilit în această anchetă foarte clar, dacă s-a respectat legea cu privire la derularea operațiunii de extragere și, în același timp, trebuie clarificat și demonstrat fără dubiu dacă trofeul recoltat este cel pentru care s-a emis ordinul de extragere”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În urma acestui scandal, ministerul Mediului își propune să schimbe procedura prin care se acordă derogările pentru eliminarea urșilor.

”Analizăm posibilitatea de a scurta valabilitatea ordinului pentru extragere, în cazul în care există un exemplar care generează probleme, să nu stăm luni de zile să așteptăm dacă apare, și a doua modificare, în cazul în care vorbim de intervenție, intervemția să fie promptă, executată de asociația de vânătoare. Dacă vorbim de intervenție să fie intervenție și nu activitate discutabilă”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

05mai-19 Tanczos Barna ce analizam

Organizaţiile de mediu Agent Green şi VGT din Austria susțin că un prinț austriac a ucis în luna martie cel mai mare urs brun din România, numit Arthur, după ce ar fi primit o derogare din partea ministerului Mediului eliminarea unei ursoaice cu pui care ar fi făcut pagube într-o localitate din Covasna.