Confidenţialitate

Ministrul Justiției: Proiectul de desființare a Secției speciale, apreciat de Comisia Europeană | AUDIO

Ministrul justiției, Stelian Ion, spune că proiectul guvernului referitor la desființarea secției speciale de investigare a magistraților a fost apreciat de Comisia Europeană, în raportul MCV dat publicitătii astăzi.

Comisia nu se referă la necesitatea impunerii unor garanții suplimentare odată cu desființarea Secției speciale.  Pentru că deja instanțele naționale au început să dea anumite soluții potrivit cărora înființarea SIIJ nu se justifică, ministrul Stelian Ion spune ca situația acestei instituții trebuie rezolvată rapid, chiar în această sesiune parlamentară :

”Nu putem aștepta de la Curtea de Justiție a Uniunii Europene să ne rezolve problemele interne. Ni s-a lăsat toată libertatea să facem acest lucru. De asemenea, nu putem aștepta doar de la Justiție să fie rezolvate aceste probleme. Ca atare, este foarte important ca politicienii să găsim soluția pentru desființarea grabnică a acestei secții de investigare a infracțiunilor din Justiție. Eu personal consider, în continuare, că proiectul guvernului este cel corect și voi încerca să-i conving pe colegii parlamentari să meargă pe această soluție. Este foarte important să reușim să desființăm această secție care, inclusiv în cadrul acestui raport a fost criticată”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În cursul zilei, Curtea Constituţională a decis că Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie funcţionează constituţional în raport cu hotărârea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene care a stabilit că  ține de Parlament să verifice reformele care au dus la apariția secţiei specializate. Instanţele naţionale nu pot fi puse în situaţia de a decide aplicarea prioritară a unor recomandări din MCV, a mai decis azi Curtea Constituţională.