Ministrul Justiției: ”Grațierea nu este soluția care să rezvole supraglomerarea din penitenciare”

Ministrul Justiției, Tudorel Toader a participat, la Bruxelles  la o dezbaterea despre starea jusțiției din România, după ce guvernul a încercat să dezincrimineze unele fapte de corupție prin controversata ordonanță 13.

Grațierea nu este o soluție-miracol care să rezvole problema supraglomerării din penitenciare –le-a spus ministrul justiției, Tudorel Toader europarlamentarilor prezenți la ședința comisiei LIBE – comisia a pentru Libertăți civile, Justiție și Afaceri interne.

”Avem 27.234 de deţinuţi în penitenciare. Avem perspectiva deloc plăcută a unei decizii pilot de la CEDO de a fi condamnaţi pentru încălcarea condiţiilor de detenţie. Există în Parlament un proiect de lege pentru graţiere. Ieri (marţi – n.red.) am cerut amânarea pentru ca Guvernul să vină din urmă cu măsuri complementare, pentru că graţierea nu este soluţia miracol care să rezolve în prezent şi pe viitor problema supraaglomerării din închisori”, a spus ministrul Justiției

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader le-a spus parlamentarilor europeni că singura problemă în privința ordonanței 13 a fost modul în care aceasta a fost elaborată.

”Ordonanţa de urgenţă în sine nu a fost o problemă. Problema a fost poate de procedură: când şi cum a fost adoptată. Societatea a reacţionat la faptul că ordonanţa a fost adoptată la 10-11 seara, ceea ce-i foarte adevărat şi foarte nefiresc. Numai că Guvernul putea să lase ordonanţa să intre în vigoare în ziua în care a fost publicată în Monitorul Oficial. Guvernul a dat un termen de zece zile pentru ca ordonanţa să intre în vigoare, de unde personal am bănuit mai degrabă o lipsă de abilitate în tehnica legislativă, decât un gând de a legifera în fapt de seară”, a spus Tudorel Toader.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Prezent la dezbaterile de la Bruxelles, jurnalistul  Liviu Avram de la cotidianul Adevărul a atras atenția că deși a fost abrogată ordonanța 13, românii tot nu pot sta liniștiți: problema s-a mutat acum la Parlament.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

La dezbaterea din comisia LIBE a parlamentului European au fost prezenți și 20 de reprezentanți ai protestatarilor din România.

 

 

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS