Ministrul Justiției, Florin Iordache, a fugit de la conferința de presă în care trebuia să vină cu precizări despre ordonanța adoptată

Ministrul Justiției, Florin Iordache, a fugit de la conferința de presă în care trebuia să vină cu precizări despre ordonanța adoptată privind modificările aduse codului penal.

”Ținând cont de ultimele afirmații care au apărut în spațiul public vreau să fac următoarea declarație de presă. Având în vedere actele adoptate ieri referitoarea la politica penală a statului am constiderat necesar să fac următoarele mențiuni”, a spus Florin Iordache.

Lângă ministru au venit mai mulți parlamentari USR care protestau pe holurile Parlamentului.

 

În acel moment Florin Iordache le-a cerut parlamentarilor USR să plece pentru că ”nu suntem în piață”.

Apoi, Florin Iordache a fugit de la conferința de presă.

La cinci minute după ce a venit, Florin Iordache a venit cu declarații din alt loc al Parlamentului.

„În fața parlamentului trebuie să venim cu o atitudine serioasă. În spațiul public s-au vehiculat o serie de neadevăruri.

Referitor la cele două proiecte care vizează eliminarea unei posibile sancțiuni de la CEDO, am înaintat către Parlament două proiecte de legi. Am plecat de la condiții foarte clare, acelea care vizează în primul rând recuperarea prejudiciului. În al doilea rând, ținând cont de supraaglomerarea penitenciarelor, vă spun că proiectul grațierii nu vizează criminali, nici corupți și nici oameni politici.

Referitor la modificările adoptate aseară, vă spun așa: toate acele modificări pe care vechea guvernare și vechiul aprlament aveau obligația să pună în aplicare deciziile CCR. După ce m-am consuiltat și cu societatea civilă, am venit în fața dvs.

Sunt criticat perntru un lucru esențial într-o democrație. Avem nevoie de o lege clară, concisă fără să avem distorsiuni.”

Ulterior, ministrul Florin Iordache a explicat ordonanța de modificarea a codurilor penale și a vorbit de punctul de vedere al CSM, despre care

”Punctul de vedere al CSM este consultativ. Dumnealor au înaintat un punct de vedere acum o săptămână în care dumnealor spun că nu există urgența. Ce vreți urgență, că nu există practică unitară în ultimul an. Și această OUG va veni în Parlament. Legile se aplică de către judectători și procurori. Toate comentariile din spațiul public neagă separația puterilor în stat”, a mai spus Florin Iordache.

Ministrul a evitat să răspundă la întrebările jurnaliștilor și i-a invitat să părăsească sala. Nu înainte de a spune că vrea să transmită ”un semnal de calm.

”Toți cei care protestează, au acest drept constituțional al dumnealor să protesteze. În schimb, oportunitatea este a ministrului. Și pe chestiunea de oportunitate am elaborat această ordonanță”.

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS