Ministrul Justiției: DNA și-a arogat dreptul de a verifica legalitatea unei hotărâri de Guvern

”A existat un conflict juridic de natură profesională conflict generat de faptul că DNA și-a arogat dreptul de a verifica legalitatea unei HG. Este vorba de Ordonanța de Urgență nr. 13” – a declarat Ministrul Justiției, Tudorel Toader, în cadrul unei întâlniri cu presa, in care a prezentat sinteza unui raport privind activitatea DNA.

”În ultimii 10 ani nu s-a făcut nici o evaluare a activității DNA. Decizia mea nu va ține cont doar de concluziile Inspecției Judiciare. ”

”O situație fără precedent în cadrul raporturilor dintre autoritățile publice din România. Au fost 3 conflicte instituționale într-un singur an. CCR a sancționat comportamentul lipsit de loialitate al procurorului șef al DNA. Conduitele contrare Constituției izolate pot fi corectate. Dar e diferit când încălcarea Constituției devine sistematică. Au fost 3 astfel de sesizări, într-un singur an. În două – CCR a constata încălcări ale Constituției de cărtre DNA, prin conducerea acesteia. ”

„În opinia mea, această încălcare de la treia chemare este cu atât mai imputabilă cu cât în precedent Curtea spusese procurorul nu se poate substitui decidentului. Este un bilanţ semnificativ. dacă examinăm cea mai recentă statistică a CCR care relevă că numărul deciziilor în care se constată conflicte juridice de natură constituţională au fost 13, dintr-un număr de 39 pronunţate.”

„Elaborarea acestui raport este făcută pe fondul dezbaterilor care au avut loc în ultimul an, care au divizat opinia publică şi care au generat atacuri fără precedent, punând chiar în pericol statul de drept”, a declarat Toader.

Luarea de poziţie priveşte activitatea managerială deafăşurată de către procurorul şef al DNA, iar temeiul de analiză este diferit de raportul de sinteză al activităţii DNA, care este prezentat în Parlament.

Ministrul a menţionat că este o prezentare a raportului, nu o conferinţă de presă.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS