Confidenţialitate

Ministrul Justiției dezvăluie cine a vizitat arhiva SIPA

Ministrul Justiţiei ar urma să dezvăluie, joi, numele persoanelor care au vizitat arhiva fostului serviciu secret al instituţiei, găzduită de Administraţia Penitenciarelor.

Demersul lui Tudorel Toader este aşteptat de opinia publică. Recent, patronul cotidianului ‘Evenimentul Zilei’, Dan Andronic, sugera că documente din arhiva SIPA au fost folosite pentru şantajarea unor magistraţi.

Lista va fi publicată pe site-ul MJ.

‘Primul pas pe care îl voi face săptămâna aceasta, joi, voi publica lista celor care au vizitat arhiva, celor care au intrat în arhivă, singuri sau în echipă. Am şi momentul, ora la care au intrat, ora la care au ieşit, ca să ştie lumea, dacă vreţi, cine cunoaşte acele adevăruri din arhivă. Eu ştiu cine a intrat. Eu nu am intrat nici pe holul arhivei. Ştiu cine a intrat. Primul pas, repet: nume, prenume şi număr de vizite, şi data, şi ora, şi minutul’, a spus ministrul.

Tudorel Toader susţine că, în acest fel, publicul va afla cine sunt ‘depozitarii informaţiilor din arhivă’.

‘De aici, deja o primă concluzie se poate trage. Veţi şti că X cunoaşte ce e în arhivă, veţi şti că unul a intrat de mai multe ori, veţi şti că unii au intrat în echipă, alţii au intrat singuri, veţi cunoaşte aşadar depozitarii informaţiilor din arhivă. Noi, ca minister, vom proceda, repet, după regulament şi după lege’, a adăugat ministrul.

Potrivit lui Tudore Toader, instituția pe care o conduce va face cunoscute ‘adevărurile din arhiva SIPA’ respectând ‘procedurile şi competenţele de desecretizare’.

‘Adevărul, întotdeauna şi în orice domeniu, trebuie să iasă la suprafaţă. Evident, m-am referit la adevărurile din arhiva SIPA, pentru că probabil sunt mai multe, şi arhiva asta SIPA, vedeţi, constituie o preocupare pentru toată lumea, şi în dezbaterea publică, şi jurnalistică, şi în mediul juridic. Respectând procedurile, respectând regulamentul, respectând competenţele de desecretizare a arhivei, vom face cunoscute aceste adevăruri’, a precizat titularul de la Justiție.

Multe voci insistă pe desecretizarea arhivei SIPA.