Ministrul Justiției: Dezbaterea din ultimul an privind Justiția a pus în pericol statul de drept

„Avem o justiție. Unii spun că este bună, alții spun că este rea. Justiția trebuie să fie bună, nu și rea. ”- a declarat Ministrul Justiției, Tudorel Toader, în cadrul unei întâlniri cu presa, in care a prezentat sinteza unui document privind activitatea DNA.

Ministrul a precizat că întregul raport – care are 36 de pagini – va fi publicat pe site-ul Ministerului Justiției.

„Câteva dintre modificările legilor justiției au fost declarate neconstituționale, vor fi modificate de parlament, urmând să-și producă efectele.”

„Profesia de procuror este absolut onorabilă, dacă e exercitată cu bună credință. Eu, însămi, am ales să fiu procuror. ”

„Raportul de față reprezintă luarea de poziție a MJ, potrivit Constituției. Acest raport s-a făcut pe fondul dezbaterilor deosebite privind activitatea DNA in ultimul an, și dezbatere care a divizat societatea la cote nemaintâlnite. Au fost atacuri care au declanșat mecanisme de evaluare europene, care nu au mai fost niciodată activate față de România, punând în pericol statul de drept”.

”La verificarea activității DNA vor fi avute în vedere felul în care au fost folosite resursele, cum au fost gestionate situațiile de criză, repartizarea sarcinilor ș.a.”

În timp ce ministrul Justiției își prezintă raportul, în fața instituției s-au strâns mai mulți oameni care manifestă pro și contra DNA.

Tudorel Toader a tot amânat, în ultimele luni, dezvăluirea concluziilor după verificările făcute anul trecut.

După ce procurori anticorupţie de la Ploieşti au fost acuzaţi că măsluiesc probe în dosare, presiunea asupra ministrului a crescut în coaliția de guvernare.

Săptămâna trecută, Tudorel Toader a făcut nevoit să îşi întrerupă o vizită în îndepărtata Japonie, fiind convocat de urgenţă de premier la Bucureşti.

Întrebat, miercuri, ce aşteptări are de la ministrul Justiţiei, liderul PSD Liviu Dragnea a spus că vrea că acesta să nu se facă “de râs”.

Procurorul general Augustin Lazăr a cerut verificări interne la Direcţia Anticorupţie şi cea Antimafia, pentru a descoperi eventuale abuzuri ale anchetatorilor din cele două structuri. De curând, mascaţii au confundat o adresă şi au bruscat membrii unei familii.

Săptămâna trecută, la câteva zile după izbucnirea scandalului şi apariţia unor înregistrări cu potenţial compromiţător în spaţiul public, şefa Direcţiei Anticorupţie, Laura Kovesi, a respins acuzaţiile la adresa subordonaţilor săi, susţinând că aceştia sunt victime ale inculpaţilor, precum fostul deputat Vlad Cosma, judecat pentru corupţie alături de tatăl său. Inspecţia Judiciară s-a autosesizat.

Totodată, preşedintele Klaus Iohannis s-a declarat mulţumit de activitatea DNA. Un nou protest a fost organizat, miercuri seară, la Palatul Cotroceni, participanţii – câteva zeci la număr – cerând demiterea Laurei Kovesi. O manifestaţie similară a avut loc sâmbătă.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS