Confidenţialitate

Ministrul Justiției admite că legile justiției ar putea fi modificate prin ordonanță de urgență

După pozițiile tot mai dure exprimate de Comisia Europeană, inclusiv astăzi în plenul Parlamentului European, față de modificarea legilor Justiției, ministrul de resort, Tudorel Toader, admite, ÎN PREMIERĂ, că actele normative atât de contestate ar putea fi modificate prin ordonanță de urgență.

Ministrul justiției a explicat la Strasbourg că una dintre modificări ar putea viza eliminarea riscului ca parchetele și instanțele din România să fie blocate prin posibilitatea ca judecătorii să iasă la pensie mai devreme, adică după 20 de ani vechime.

Această posibilitate a fost inclusă în legea privind statutul magistraților, iar Înalta Curte ar putea rămâne de anul viitor fără peste jumătate dintre judecători.

„Vom vedea cum putem să modificăm, să adaptăm. Vă dau un exemplu: există această preocupare față de soluția legislătivă a pensionării magistraților  la 20 de ani vechime, dacă nu cumva se va crea un deficit  de personal. Aici, misiunea mea de ministru al justiției va fi de a găsi o solutie echilibrată între necesitatea pensionării la 20 de ani și necesitatea menținerii în funcție.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Prin această declarație, Tudorel Toader lasă să se înțeleagă că ar putea ține cont de recomandările Comisiei Europene, GRECO și Comisiei de la Veneția și, în același timp, se delimitează de poziția dură a PSD.

Toader este un ministru independent dar propus de ALDE care în ultima vreme are tot mai multe punte de vedere diferite de PSD, alături de care guvernează.

De altfel, tot la Strasbourg, Tudorel Toader a explicat că Legile Justiției și Codul Penal au plecat de la ministerul pe care îl conduce fără probleme de constituționalitate, dar au fost modificate mai departe de Guvern și Parlament.