Confidenţialitate

Ministrul Firea: 12 femei au murit în urma violenţei domestice în primele 3 luni ale acestui an

Ministrul Familiei îndeamnă femeile supuse abuzurilor partenerilor de viaţă să alerteze autoritățile.

“12 femei au murit în urma violenţei domestice în primele 3 luni ale acestui an. În aceeaşi perioadă au fost emise aproape 7.000 ordine de protecţie. 69 de femei au decedat anul trecut, tot ca urmare a abuzurilor partenerilor de viaţă. Viaţa trăită în frică nu e viaţă! Poveştile femeilor abuzate, victime ale violenţei domestice, sunt de nespus. Sunt încă multe victime tăcute, care trăiesc momente de groază neştiute de nimeni, dar sunt şi femei care se eliberează încet, încet, de teamă şi decid să ceară ajutorul”, a scris Gabriela Firea, joi seară, pe Facebook.

Ministrul a vizitat Centrul pentru adăpostirea victimelor violenţei domestice din judeţul Argeş, unde spune că a cunoscut femei curajoase, ale căror drame “sunt trase la indigo, violenţa omului de la care aşteptau iubire şi ajutor le-a distrus vieţile”.

“Sunt hotărâtă ca Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, prin Agentia Nationala pentru Egalitatea de Sanse intre Femei si Barbati – ANES, să facă toate eforturile pentru limitarea violenţei domestice, o realitate crudă a zilelor noastre. Încurajez toate victimele să ne contacteze la numărul gratuit 0800.500.333! Le putem ajuta”, a adăugat ministrul.

Potrivit Gabrielei Firea, în primele 6 luni ale anului 2022, la HELPLINE 0800.500.333 au fost primite peste 2.000 de apeluri, 1.000 de apeluri au aparţinut victimelor violenţei domestice şi alte aproape 300 de apeluri au venit de la rude şi martori. 35 de victime au fost direcţionate către locuinţele protejate Venus.