Confidenţialitate

Ministrul Finanțelor: Nu există sursă de finanțare pentru golul provocat de eliminarea a 100 de taxe. Posibil atac la Curtea Constituțională

Reacția Guvernului după ce așa-numita „lege Dragnea” a trecut de Parlament: proiectul prin care se elimină 100 de taxe nefiscale ar putea fi atacat la Curtea Constituțională. Ministrul Finanțelor atrage atenția că inițiatorii (14 perlamentari PSD, în frunte cu Liviu Dragnea) nu au scris în proiect de unde se vor lua bani pentru a acoperi lipsa creată la buget. Impactul asupra bugetului a fost estimat la un miliard și 600 de milioane de lei, odată cu eliminarea respectivelor taxe. Ministrul Finanțelor, Anca Dragu, marți după-amiază, după votul din Camera Deputaților:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

“Pot să vă spun că impactul global este de 1,6 miliarde lei, fără indicarea sursei de finanțare așa cum prevede legea responsabilității fiscale, legea finanțelor publice și chiar Constituția. La nivelul Guvernului susținem eliminarea unor taxe, acesta a fost și punctul nostru de vedere, dar acolo unde era un efort financiar rezonabil și pe care îl puteam susține în 2017”.

Cât despre eliminarea taxei-radio TV, ministrul Finanțelor atrage atenția că statul nu poate finanța integral posturile publice de televiziune și radio pentru că legea nu o permite. Eliminarea taxei radio-tv ar provoca un impact de 600 de milioane de lei.

„Pe actualul cadru legal, de la bugetul de stat pot fi achitate anumite tipuri de cheltuieli pentru radio și televiziune. Ca atare, nu putem acoperi toate cheltuielile. De aceea, aceste taxe sunt necesare și sunt parte din cadrul legal de funcționare a radioului și televiziunii. Nu putem plăti integral funcționarea acestor două instituții pentru că legislația curentă nu ne permite acest lucru. Este vorba de lege organică care poate fi dată în Parlament”.

Pe de altă parte, ministrul Anca Dragu spune că și Guvernul taie unele taxe și reduce birocrația, dar ia măsuri care pot fi suportate de Bugetul statului:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Camera Deputaților a adoptat în unanimitate, marți la prânz, proiectul care prevede eliminarea a peste 100 de taxe nefiscale, între care timbrul auto de mediu, taxa radio-tv și unele taxe pentru obținerea documentelor. Fiind adoptată în procedură de urgență de Camera Deputaților, legea poate fi atacată în termen de două zile la Curtea Constituțională. Înainte de vot, premierul Dacian Cioloș a explicat de ce Guvernul a dat aviz negativ proiectului PSD:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.